Stäng fönster Torsby kn, SÖDRA STÖLLET 1:15 NORRA NY KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Begravningsplatsen anlades samtidigt med kyrkan. 1931 utvidgades kyrkogården västerut och 1955 söderut med ett konformat område. I samband härmed uppfördes ett bårhus klätt med tjärat träspån invid den västra stenmuren. En stigport tillkom 1936 i den östra sträckningen av den på 1700-talet lagda stenmuren. Strax intill ligger det gamla knuttimrade sockenmagasinet från 1700-talet. Redskapsbod och församlingshem ligger norr om kyrkogården. Allmänningen sydost om kyrkan upplåts numera för familjegravar. En urnlund ligger sydost om kyrkan på den senaste utvidgningen.
KYRKOGÅRDEN - Kyrkogården är anlagd på plan mark och från kyrkan utbreder sig till största delen åt väster och söder och något åt öster. Formen är rektangulär med en östvästlig utsträckning och största bredden i väster. En stenmur med stigport i öster omger kyrkogården. Kyrkogården omges av vägar och bebyggelse.
Ett fåtal trädslag finns representerade på kyrkogården. Björkar står planterade innanför och utanför stenmuren runt området, fram till 1955 års del som kantas av lönnträd. Rönn växer som avskiljning i gränsen mellan gamla delen och 1931 års utökning i väster. En björkallé går från stigporten fram till kyrkan, liksom utefter en nordsydgående huvudgång. Spridda björkar växer på den senaste utvidgningen och en rad väster om kyrkan. Vid grusgravarna söder om kyrkan finns en mindre grupp granar och tallar och förekommer enstaka även väster och norr om kyrkan. I gränsen mellan gamla delen och 1955 års del växer en gles buskridå av häggmispel. Kvarteshäckarna och några familjegravshäckar på äldsta delen och första utvidgningen är av måbär och amerikansk hagtorn på 1955 års utvidgning. Området upptas i övrigt av gräsbevuxna ytor. Huvudgångarna är asfalterade och de mindre grusbelagda. På 1955 års område är samtliga gångar asfalterade. Plattgångar förekommer mellan gravkvarteren.
Ett 25-tal bevarade grusgravar återfinns spridda över äldsta delen av kyrkogården. Några ligger på utvidgningen i väster. Nio av dem inhägnas av järnstaket varav merparten återfinns söder om kyrkan. Övriga grusgravar har stenramar och ett fåtal familjegravshäckar. Till de äldsta gravvårdarna, varav ett från 1797, hör tre smideskors uppställda invid den södra kyrkoväggen.