Stäng fönster Huddinge kn, VALVET 2 MARIAKYRKAN

Omgivningen
Mariakyrkan ligger i Skogås, en stadsdel i sydöstra Huddinge, söder om Stockholm. Trots att kyrkan har infogats i en redan utbyggd stadsdel är den centralt belägen i kommundelscentrum med bibliotek och kommersiell service.

Anläggningen
Kyrkotomten består av en granitklippa som delvis bevarats. Kyrkans sydfasad är vänd mot Skogåstorget - en stenlagd plats framför kyrkans huvudentré. Ingången till kyrkan markeras av ett fristående klocktorn. Framför kyrkans konvext svängda sydmur markerar granitblock att den är byggd på berg. Motsatta sidans konkavt svängda fasad famnar tillsammans med korabsiden det naturliga bergspartiet som är en del av kyrkotomten. Väster och norr om kyrkan ligger bostadshusen tätt inpå. Kyrkoanläggningen har byggts i en halvcirkel kring berget där kyrkan är byggd i en våning i nivå med torget medan församlingsdelen är byggd i souterräng med entréer i tre olika plan. Vid gaveln mot torget ligger en muromgärdad rosengård och på bergssidan klättrar terrasser i två olika plan.

Kyrkobyggnaden
Anläggningen består av kyrka och församlingshem med gemensam entré och ett invändigt kyrktorg som sammanbindande länk. Kyrkorummet är orienterat i nord-sydlig riktning. Kyrkans stomme består av betong.