Stäng fönster Säffle kn, MILLESVIKS KLOCKARGÅRD 1:7 M.FL. MILLESVIKS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Inte långt från kyrkplatsen i Millesvik ligger västerut ett gravfält från järnåldern och österut en rad gravrösen som vittnar om traktens betydelse i forntid. Kyrkan har anor från tidig medeltid.
KYRKOGÅRDEN - vars äldsta delar troligen kan dateras till 1200-talet, sträcker sig runt kyrkan. Den enda dokumenterade utvidgningen företogs 1957 västerut. De flesta grusgravarna har tagits bort under årens lopp och i samband med en renovering 1955 avlägsnades en del häckar. I anläggningen ingår kyrka, klocktorn, likbod samt en enklare ekonomibyggnad strax utanför kyrkogårdsmuren.
Begravningsplatsen ligger på tämligen plan mark med en svag sluttning av området söder om kyrkan mot öster. Kyrkogården, som har en i det närmaste kvadratisk form, begränsas av väg och bebyggelse i söder och av gärden i övriga väderstreck. I sydöst finns en parkeringsplats. En stenmur omger hela kyrkogården. En rad ekar kantar kyrkogården vid östra muren. I övrigt finns här alm och ask. Utmed muren på 1957 års del är lindar planterade. En ligusterhäck finns längs västra muren liksom mellan gamla och nya delen. Familjegravshäckar förekommer inte, vilket bidrar till större sammanhängande gräsytor. Gångarna är grusbelagda och kompletteras med plattgångar.
Norr om kyrkan finns ett anspråkslöst gravområde utan gångar och planteringar. Här finns några grusgravar med stenramar, några gravhällar samt kyrkogårdens äldsta gravvård, ett 1600-talskors. Den största gravvården är rest över kyrkoherde Esaias Tegnér, far till skalden och verksam i församlingen under 1700-talet.
Ett väsentligt karaktärsdrag för denna kyrkogård är ett oregelbundet och anspråkslöst gravområde norr om kyrkan med inslag av olika tiders gravvårdar som grusgravar, stenkors och hällar.
Söder om kyrkan står klockstapeln och den gamla likboden.