Stäng fönster Haninge kn, VÄSTNORA 4:13 HÄRINGE KAPELL

Omgivningen
Häringe kapell är beläget en dryg mil söder om Västerhaninge kyrka på mark som tillhört Häringe gård. Terrängen består av en skogklädd bergknalle intill gamla landsvägen söderut mot Nynäshamn. Närliggande bebyggelse utgörs av bostadshus uppförda för sommarboende. Nordost om kapellet ligger Västnora gård med äldre agrar bebyggelse.

Anläggningen
Häringe kapell är beläget på ett cirka 1,3 hektar stort markområde bestående dels av en skogbevuxen höjd med berg i dagen dels av mera låglänt gräsbevuxen mark. Området är inhägnat av trästaket försett med grindar av järnsmide. Det plana markområdet har i dag karaktär av trädgård med fruktträd och buskar samt grusgång fram till och runt kapellet . Intill kapellets fasader i söder och öster löper blomsterrabatter. På höjden, sydost om kapellet, ligger klockstapeln i form av en öppen klockbock med ståndare, strävor och spånklätt tak av tjärstruket virke samt försedd med en hög, spetsig spira klädd med koppar och krönt av en tupp. Nedanför klockstapeln ligger rödfärgade uthusbyggnader av trä. Nordväst om kapellet, på en mindre höjd, ligger en kyrkvaktarbostad byggd i trä med rödfärgad panel. Byggnaden kom troligen till 1929 som bostad åt den kapellvärd som nämns i Löwens donationsbrev och vars uppgift var att utöva tillsyn över kapell, klockstapel, kyrkvaktarbostad och tomt. Denna tjänst var till en början förbehållen trädgårdsmästaren vid Häringe A. Th. Freden. Att den förste kyrkvaktmästaren även var trädgårdsmästare har troligen påverkat planeringen av kyrkotomten.

Kyrkobyggnaden
Kapellet är orienterat i öst-västlig riktning och har rektangulär plan med en tillbyggnad mot norr. Murarna är uppförda av tegel på en sockel av granit.