Stäng fönster Norrköping kn, ÖSTRA NY PRÄSTGÅRD 1:5 ÖSTRA NY KYRKA

Beskrivning
Östra Ny är en medeltida socken och omnämns 1383 som Ny sokn. Den medeltida kyrkans tillkomst och utformning är mycket oklar. Sannolikt ingår delar av det medeltida tornet och långhuset i den nuvarande kyrkan. Tornet fick sitt nuvarande utseende vid en ny- eller ombyggnad 1747 och långhusets gestaltning härrör från en ombyggnad 1821-1822. Ritningar till den senare utfördes av arkitekt Axel Almfelt vid Överintendentsämbetet. Kyrkan fick en för tiden tidstypisk utformning i nyklassicism med putsade fasader, rundbågiga fönsteröppningar och ett relativt flackt sadeltak. Det var ursprungligen spåntäckt, men försågs med skiffer redan 1867. Fasaderna har en rosafärgad puts, som återfinns i flera färglager. Huvudingången är via tornet i väster och en ingång finns även central i södra långhusmuren. Interiören präglas, trots ett flertal ombyggnader, av byggnadstidens ljusa och luftiga kyrkorum. Kyrkomiljön har fortfarande kvar karaktären av socknens centrum med f d prästgård och skolbyggnader.