Stäng fönster Haninge kn, SUNDBY 7:55 ORNÖ KYRKA

Omgivningen
Ornö är den största ön i Stockholms södra skärgård. Den är cirka 14 km lång och 6 km på det bredaste stället. Naturen är omväxlande med stora skogsområden, hällmarker och flera insjöar.
Kyrkan ligger vid Kyrkviken på öns östra sida. Runt kyrkan finns en samlad bebyggelse som består av Rosirska gravkoret, en sockenstuga från 1700-talets (idag hembygdsmuseum), skolan från 1907 och en lärarbostad från 1864 (tidigare kallad klockargården). Öster om kyrkan ligger församlingshemmet, uppfört vid mitten av 1930-talet, om- och tillbyggt 1984. Öns centrum har vuxit fram runt kyrkan. På södra delen av ön ligger Sundby gård vars ägare lät uppföra Rosirska gravkoret. Sundby gård är en karolinsk herrgård uppförd 1721 efter det att ryssarna bränt ned den gamla gården.

Anläggningen
Ornö kyrka och kyrkogård ligger i en östsluttning mot Kyrkviken. Kyrkogården omges åt väster och norr av bergig terräng med gles barrskog. Runt kyrkogården leder en stenmur med fyra grindförsedda öppningar vilka flankeras av vitputsade grindstolpar med svartmålat tälttak av plåt. Grindarna är av svartmålat järn och enkla till sin utformning. Från öppningarna leder grusade gångar till kyrkan. Gravvårdarna är belägna väster om kyrkan. De äldsta bevarade är från 1880-talet. Ett tjugotal välbeskurna lindar är planterade i raka led invid grusgångarna på kyrkogårdens västra del. På kyrkogårdens östra del finns en minneslund.

Söder om kyrkan ligger ett litet kvadratiskt bårhus som uppfördes på 1930-talet. Byggnaden står på en gjuten betongsockel och fasaderna är klädda med vitmålad liggande panel. I västra fasaden sitter en gulmålad pardörr av brädor med svartmålade bandgångjärn. Tälttaket är täckt med svartmålad sinuskorrugerad plåt.

Kyrkobyggnaden
Ornö kyrka är uppförd av regelverk och har en rektangulär form. Kyrkan har torn i väster och sakristia i öster.