Stäng fönster Norrköping kn, SKÄRKINDS KYRKA 2:3 SKÄRKINDS KYRKA

Beskrivning
Skärkind är en medeltida socken och den äldsta kända kyrkan uppfördes under äldre medeltid. När en ny kyrkobyggnad byggdes revs den gamla kyrkan med undantag av koret som bevarades som gravkapell. Kyrkan uppfördes av byggmästare Abraham Nyström åren 1835-36 ett stycke nordväst om den gamla. Den är byggd i empirstil efter fortifikationsingenjören Justus Weinbergs ritningar med korta korsarmar i öster och väster, rakslutet korparti med utbyggd sakristia i söder samt torn vid norra gaveln. År 1906 orsakade ett åsknedslag en brand som delvis förstörde kyrkan. En omfattande restaurering genomfördes efter ritningar av professor Erik Lallerstedt som utformade en ny tornavslutning samt en inredning i jugendstil, en av länets få välbevarade kyrkliga interiörer från sekelskiftet 1900.
Kyrkan omges av en park med gräsmatta och högvuxna träd såsom almar och björkar. I söder finns en kallmurad stödmur. Ett lågt grönt gjutjärnsstaket avgränsar mot vägen i öster och vid ingångarna i norr och öster finns grindöppningar med fyrkantiga, gröna grindstolpar av gjutjärn krönta av kors. Marken runt kyrkan är grusad.

Den gamla kyrkogården runt nuvarande kapellet är ännu i bruk. En fullständig beskrivning och historik av kyrkogården redovisas i separat rapport från utförd kyrkogårdsinventering.