Stäng fönster Ekerö kn, MUNSÖ PRÄSTGÅRD 1:32 MUNSÖ KYRKA

Omgivningen
Munsö kyrka ligger i ett välbevarat sockencentrum med bl a prästgården, det f d klockarbostället, den numera nedlagda kyrkskolan samt den gamla fattigstugan och handelsboden. Nordväst om kyrkan ligger gården Norrby och öster om kyrkan ligger gården Bona, som historiskt sett har direkta kopplingar till kyrkans historia.

Anläggningen
Sin nuvarande utsträckning fick kyrkogården 1821. Samtidigt byggdes kyrkogårdens gråstenskallmur om. Kyrkogården omramas av en äldre trädkrans som domineras av lönn och ask. Under senare år har trädkransen kompletterats. Tidigare fanns en stiglucka mot öster, men den ersattes 1832 med nuvarande stolpar och järngrindar. En entré finns även mot nordväst. Fram till entrén i söder leder smala grusgångar. Under 1950-talet utvidgades kyrkogården åt söder och 1994-95 anlades en minneslund på kyrkogårdens södra del.

Klockstapeln står på en kulle sydväst om kyrkan. Den uppfördes 1724-28 och hade då föregåtts av en äldre stapel. Ursprungligen hade stapeln en öppen klockbockskonstruktion i nedre delen. När nuvarande inklädnad kom till är okänt. Storklockan och lillklockan har gjutits av trasiga skulpturer från Drottningholm 1723 respektive 1864. Mellanklockan göts 1513.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan består av ett runt kärnparti, "rotundan". Kyrkan ligger i öst-västlig riktning med koret i öster. Sakristian vetter mot norr och vapenhuset mot söder. Kyrkans medeltida delar är uppförda av gråsten. Tillbyggnader från nyare tid samt omfattningar och valv är av tegel.