Stäng fönster Ekerö kn, ADELSÖ KYRKA 1:1 ADELSÖ KYRKA

Omgivningen
Kyrkan ligger intill fornlämningsområdet med storhögarna och ruinen efter Alsnö hus.
Bebyggelsen är relativt splittrad. Endast en av Hovgårdens gamla gårdar, Sörgården, ligger kvar på den gamla bytomten, direkt söder om kyrkan. Norrgården, som låg norr om kyrkan, flyttades då vitterhetsakademin köpte fornlämningsområdet. Övriga gårdar flyttades i samband med laga skifte, 1865. En bit söder om kyrkan ligger lanthandeln och en äldre byggnad som tidigare fungerade som handelsbod.

Anläggningen
Kyrkogården omges av en bogårdsmur av kluven gråsten. Muren omnämns i samband med en reparation under 1600-talet, men har sedan dess genomgått ett flertal ombyggnader, inte minst i samband med utvidgningar åt norr och öster.

1947 utvidgades kyrkogården åt väster. En bogårdsmur uppfördes även kring den nyanlagda delen. På den nya kyrkogården finns en stenvälvd gravkrypta.

Kyrkogårdens äldre del omges av en trädkrans. Träd har även planterats på den yngre delen. Tidigare fanns en stiglucka i väster. Denna ersattes 1823 med nuvarande stolpar av putsat tegel. Den gamla klockstapeln revs i samband med att klockorna 1739 flyttades till kyrktornet.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan ligger i öst-västlig riktning med sakristia i norr. Murarna är uppförda av kluven gråsten, medan tornets övre del, långhusets västra gavel samt alla omfattningar och valv är uppförda av tegel.