Stäng fönster Norrköping kn, BACKA 3:1 SKÄRKINDS GAMLA KYRKA

Beskrivning
Skärkind är en medeltida socken och den äldsta kända kyrkan uppfördes under äldre medeltid. Den var byggd av kalksten och hade troligen ett rektangulärt långhus med smalare kor med absid i öster samt torn med avtrappat murliv i väster. Under 1400-talet förstorades koret, en sakristia tillbyggdes i norr och invändigt blev kyrkan valvslagen och dekorerad med kalkmåleri. Senare tillkom också korsarmar i norr och söder samt ett vapenhus i trä framför tornet. Trots tillbyggnaderna befanns kyrkan vara för liten och 1835-36 byggdes det en ny kyrka på en närbelägen plats. Den gamla kyrkan revs 1844 bortsett från koret som sparades som gravkapell. Till de bevarade medeltida inslagen hör ett murat altare, en bildsmyckad romansk dopfunt och ett rikt dekorerat stjärnvalv. Ett skulpterat dubbelhuvud på kapellets östra yttervägg tros ursprungligen ha utgjort konsol till en rundbågsfris utmed korets murkrön.
Kyrkogården omges av en trädkrans och en kallmurad stödmur av gråsten. Intill kapellet finns en runsten som påträffades 1876 i den gamla kyrkans korgolv. Inskriften kan sannolikt dateras till 400-talet och är den äldsta runinskriften i Östergötland. Den andra runstenen, som också påträffades i kyrkan, är dekorerad med ett kors och dateras till 1000-talet.