Stäng fönster Eksjö kn, EKEBERG 1:7 HULTS KYRKA

Beskrivning
Hults kyrkogård hör till de yngre kyrkogårdarna och anlades 1842 då den nya kyrkan togs i bruk. Hults medeltida kyrkogård ligger tre kilometer söder om den nuvarande kyrkogården.

Kyrkogården är orienterad i nordsydlig riktning med kyrkan centralt placerad. Kyrkogården är tydligt indelad i kvarter med olika karaktär. Närmast huvudingången i norr finns två rygghäckskvarter och längst ned i söder finns ett kvarter med nästan enbart allmänna-linjen-gravar samt ett enhetligt kvarter med gravar från 1960-och 70-tal. Längs med kyrkogårdsmuren finns flera intressanta familjegravar, bland annat författaren Albert Engströms.

Kyrkogårdsmuren är troligen från samma tid som kyrkan och bortsett från några ställen där den fallit igenom är den väldigt vackert uppmurad av kluven gråsten med smala fogar.

Kyrkogårdens främsta kulturhistoriska värde ligger dels i att den har en tydlig struktur där större och mer monumentala familjegravar inramar kvarteren utmed de viktigare gångarna, medan de mindre vårdarna är placerade i kvarterns mittrader, dels ligger det kulturhistoriska vårdet i enskilda gravvårdar som på ett typiskt eller speciellt sätt speglar socknens historik.