Stäng fönster Botkyrka kn, ERIKSBERG 2:9 BOTKYRKA KYRKA

Omgivningen
Botkyrka kyrka ligger i stadsdelen Norra Botkyrka. Kyrkan är idag hårt kringskuren av den expanderande storstadens bostadsområden. På 1950-talet byggdes en ny fyrfilig motorväg söder om kyrkan. Den nuvarande huvudbyggnaden till Hammarby prästgård uppfördes 1804. Klockargården, från 1822, fungerade även som sockenstuga och socknens första skola. I dag är klockargården församlingshem. Intill ligger den s k fattigstugan. Hammerstagården, byggd 1911 som ålderdomshem.
På Hammarbys ägor ligger Hammersta villaområde från 1940-talet. Större delen av den tidigare åkermarken i norra Botkyrka har under 1960-talet och början av 1970-talet bebyggts med stora bostadsområden och på bergsryggen mellan sjön Aspen och Albysjön reser sig höghusen.

Anläggningen
Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka samt tre gravkor.
Den äldre delen av kyrkogården har behållit sin medeltida utsträckning utom mot söder. Den omges av en kallmurad bogårdsmur av gråsten, omlagd under 1700-talets slut. I norr och väster finns ingångar med järngrindar mellan oputsade, plåtavtäckta tegelstolpar. På kyrkogården växer ask, alm och lönn. Tre gravkor: ett ritat av C G Gjörwell 1807 i nordväst för Johan Liljencrantz, riksråd i Gustav III: s regering. I sydost byggdes 1843 ett gravkor för Carl Piper. I sydost byggdes 1953 ett gravkor ritat av Erik Lundberg för familjen Wåhlin på Hallunda gård.
Söder om vapenhuset är en sandstenskopia av det märkliga "Botkyrkamonumentet" placerad. Formad cirka 1150 som en kyrkobyggnad med inskrifter på latin och i runskrift och rest som minnesmärke över Sankt Botvids bror Björn.
Utvidgningar av kyrkogården har gjorts på 1920-talet och i början av 1970-talet med ett stort område på andra sidan kyrkbacken i väster.

Kyrkobyggnaden
Botkyrka kyrka är en salkyrka orienterad i öst-västlig riktning. Den är byggd av vald och kluven marksten med torn i väster, rektangulärt långhus med rakslutet parti i öster, något bredare än långhuset i övrigt. Sakristia och vapenhus är tillbyggda i norr respektive söder.

Botkyrka kyrka är skyddad enligt 4 kapitlet lagen om kulturminnen och ligger inom område av riksintresse för kulturmiljövård