Stäng fönster Botkyrka kn, GRÖDINGE KYRKA 1:1 GRÖDINGE KYRKA

Beskrivning
Grödinge kyrka ligger högt på dalgångens västra sluttning, vid en plats som ursprungligen utgjorde en udde i havsviken som trängde in i dalgången. Gamla landsvägen passerar strax nedanför kyrkan och på dess östra sida ligger försam-lingshemmet. Två mindre vägar ansluter kyrkan till landsvägen. Den ena leder i en brant backe till den lilla planen framför kyrkobyggnaden; den andra rundar bergklacken och leder till kyrkogårdens ekonomibyggnader som ligger nedanför kyrkan i nordost. En ny större parkeringsplats är anlagd i anslutning till ekonomibyggnaderna på dess norra sida. Framför kyrkan i öster finns en mindre par-keringsyta med några platser.
Den äldsta delen av kyrkogården är anlagd kring kyrkan. Den utvidgades i flera etapper mot väster. Kyrkogårdens äldre del kring kyrkan omgärdas av en bred kallmurad mur av natursten. Den yngre delen i norr är öppen och anlagd i för-längning av den gamla.
Gamla kyrkogården har två ingångar i öster, den ena nära koret och den andra längre bort mot norr i höjd med kyrkogårdens ekonomibyggnad. Ingången närmast kyrkan har grindstolpar av gjutjärn krönta med urnor. De bär grindar av svartmålad smide med korsutsmyckning. I höjd med kyrkogårdens ekonomibyggnad finns en bredare infart som har öppnats i stenmuren, den avgränsas av trästolpar,.
Mot den äldre kyrkogårdens norra mur ligger ett bårhus av rödjärat timmer. Det är troligen från 1600-talet men flyttades till nuvarande plats 1930.Den äldre kyrkogården har gräskvarter indelade av vinkelräta grusgångar. Närmast kyrkan har kvarteren glest utspridda gravvårdar, huvudsakligen med resta stenar. Längs med kyrkogårdsmuren och alléerna finns planterade lövträd. Den yngre delen av kyrkogården, norr om den gamla, saknar inhägnad. Gräskvarteren avgränsas av kringliggande samt korsande alléer. Den västra delen har karaktär av minneslund med slingrande alléer.Strax söder och väster om kyrkan finns mindre skogsdungar .
Runstenen vid Grödinge kyrka användes som trappsten fram till 1884, då den frilades och ställdes upp på kyrkogårdsmurens insida, mitt emot ingången till vapenhuset. Där är den fortfarande placerad. Stenen är av röd sandsten.

Aldhagen, Yngve; 1983. Södermanlands kyrkor.
Berthelson, Bertil; 1944. Sörmlandska kyrkor, del IV.