Stäng fönster Hudiksvall kn, BÅLSÖN 1:1 BÅLSÖ KAPELL

Beskrivning
Omgiven av tallar, höga enbuskar samt stenig mark med ljung och bärris ligger Bålsö kapell. Bålsö kapell är till formen mycket ålderdomligt med sina låga långsidesväggar och byggnadens låga placering i terrängen.

Strax ovanför fiskelägets västra sida ligger Bålsö prästkammare, en rödmålad rektangulär timrad byggnad med sadeltak. Prästkammaren, som finns vid många av de äldre kapellen i skärgården i trakten, var en liten stuga som fungerade som prästens bostad under de årliga prästhelgerna. Som tidigare omnämnts flyttades sannolikt den äldsta delen av byggnaden från den gamla hamnen 1844-45, när denna övergavs. Byggnaden har sedermera förlängts mot öster vilket tydligt ses på prästkammarens långsidor. Möjligen kan byggnaden en tid haft en öppen veranda mot öster, men de senaste hundra åren har byggnaden haft samma utseende. Prästkammaren har stående rödmålad träpanel, vitmålade snickerier samt två fönster och en dörr. Vid den södra delen av husets östra gavel står sedan mitten av 1800-talet kapellets klockstapel, vilken då flyttades ned hit eftersom klockklangen inte kunde höras från kapellet till den nya hamnen. Byggnaden består av två rum – den egentliga prästkammaren samt en stor farstu. Prästkammaren, som är försedd med tredingstak, har numer ett slipat trägolv, väggar tapetserade på 1950-talet, vitmålade snickerier samt ett vitmålat tak. Farstun som har samma takform som rummet innanför, har också slipat golv, men väggarna och taket är här klädda med gråmålad pärlspontpanel.

Intill prästkammaren står dels en äldre sparbössa och dels ett solur. Sparbössan som är av järn är uppsatt på en rödmålad träpelare och försedd med ett litet trätak. Soluret, som återkommer vid flera av skärgårdskapellen, står på en kvadratisk brunmålad träplattform samt en hög svarvad rödmålad träpelare. Det egentliga soluret är utfört av sandsten med ett upprest metallstycke som avger en skugga. Nära prästkammaren återfinns även en modern flaggstång av plast.