Stäng fönster Norrköping kn, FISKEBERGA 1:14 KUDDBY KYRKA

Beskrivning
Kuddby är en medeltida socken som ligger på det fornlämningsrika Vikbolandet öster om Norrköping. Den medeltida stenkyrkan revs 1827 och materialet återanvändes vid byggandet av den nya kyrkan på samma plats. Den stod färdig 1828 och uppfördes av byggmästare Johan Holmberg efter ritningar av arkitekten Samuel Enander vid Överintendentsämbetet. Det är en kyrka i empirstil med brutet vita spritputsade fasader med markerad sydportal, höga rundbågiga gjutjärnsfönster, plåttäckt sadeltak och torn i väster som avslutas med en trälanternin. Kyrkorummet präglas av tidens ideal med ett ljust och luftigt kyrkorum med vitputsat tunnvalv och trägolv. Sannolikt har Östra Husby kyrka tjänat som förebild för den kolonnförsedda korabsiden som belyses av ett östfönster. Arkitekten Agi Lindegrens renovering 1901 präglar i övrigt interiörens utformning med pilasterindelade väggar med bibelspråkskartuscher, ny öppen bänkinredning, ny läktarbarriär, altare och altarring.

Kyrkogården
Alléer leder upp till kyrkan såväl från väster som öster. Kyrkogården ligger i en sluttning och pga den kraftiga lutningen sträcker den främst ut sig öster och norr om kyrkan. En runsten står placerad vid den västra grinden. Ett gravkapell är beläget i nordväst intill tornet. Det byggdes 1952 av byggmästaren Gunnar Andersson efter ritningar av Kurt von Schmalensee och var en gåva av Wilhelm Ringkvist. Det har en kvadratisk plan, gulvita spritputsade fasader, profilerad taklist och ett korstak klätt med kopparplåt. Mot öster vetter ett fönsterparti med tre smala fönsteröppningar med antikglas i blyspröjs. Ingången ligger i söder och den kopparplåtsklädda dörren inramas av en slätputsad portal. Invändigt är golvet belagt med kalkstensplattor, väggarna är vitputsade och taket är ett grålaserat tredingstak. I norr finns ett murat och putsat altare och längs väggarna finns väggfasta bänkar. Byggnadstiden är osäker.