Stäng fönster Jönköping kn, UNNARYD 12:1 NORRA UNNARYDS KYRKA

Beskrivning
Timmerkyrkan ligger med koret åt öster i ett centralt läge på en närmast rektangulär kyrkogård. Kring kyrkogården löper en mossbelupen kallmur av gråsten, vilken i norr och öster bildar en hög stödmur med lövhäck. Stenmur fanns redan under sent 1600-tal och den norra sidan omlades 1803. I nordväst och sydost är ingångar med grindstolpar av tuktad granit. Invid den förra står en lutad gravsten från 1692 och invid den senare två från 1693 respektive 1704. I stödmuren kring denna finns ytterligare två stenar, den ena från 1709 med änglaflykt och den andra med otydligt årtal. De smidda pargrindarna har lövdekor och härrör från 1800-talets andra hälft. Från grindarna löper grusgångar fram till kyrkans portar. Gravarna ligger i raka, nord-sydliga rader, företrädesvis i söder. Mellan dem är rader av rosenbuskar. Bland gravvårdarna märks två järnkors från 1800-talet. Direkt nordost om kyrkan står en klockstapel. Kyrkogårdens armaturer utgörs av tjärade stolpar med kubformade lyktor av antikglas, sannolikt från 1964.
ÄLDRE KYRKA - Den föregående kyrkan var en medeltida träkyrka med sakristia, från vilken två portar och en altartavla är bevarade i klockstapel respektive nuvarande kyrka.