Stäng fönster Munkfors kn, MUNKFORS 9:11 MUNKFORS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN: Kyrkoanläggningen mitt i samhället består förutom kyrka och kyrkogård av ett vitputsat gravkapell från 1920-talet. Strax söder om kyrkogården ligger ett församlingshem i tegel (1970-tal) och en 1920-tals klassicistisk vitpanelad kyrkoherdebostad.
KYRKOGÅRDEN: Kyrkogården invigdes samtidigt som kyrkan med den äldsta delen belägen i nordost. Redan 1934 skedde en första utvidgning ett kort stycke söder om kyrkan och 1963 togs marken mellan denna utvidgning och kyrkan i anspråk. 1970 utökades begravningsplatsen ytterligare strax sydost om kyrkan och sju år senare tillkom ett större område i samma riktning. Allmänningar låg dels på den äldsta delen, dels på 1934 års utvidgning. Dessa upplåts numera främst för urnbegravningar. 1969 genomfördes en renovering av kyrkogården varvid bl a flera almar mellan kyrka och gravkapell togs bort.
Kyrkogården, med kyrkan i det nordvästra hörnet, är anlagd på plan mark utom den senaste utvidgningen som på grund av dränering och utfyllnad ligger på en något högre nivå. En stenmur omgärdar kyrkogården utom i norr och ett kort stycke i öster där en granhäck vidtar. Begravningsplatsen ligger omgiven av bebyggelse och en parkeringsplats i söder. I väster och delvis mot norr finns en skarp slänt mot vägen nedanför. Fontänanordningar finns strax sydväst om kyrkan och på den första utvidgningen.
Norr om kyrkan finns delvis ett öppet gräsområde med ett naturligt bestånd av tallar. Några tallar växer också runt kyrkan. Granar har planterats främst inom den sydöstra delen av 1977 års utökning samt söder om gravkapellet. Lindar formar alléer längs gångarna och utefter kyrkogårdsmuren. Vid fontänen på 1934 års utvidgning växer syrenträd och några parkrosor. Hagtorn, oxbär och måbärshäckar avgränsar gravkvarteren. 1963 års del utmärks av meterhöga häggmispelhäckar. Huvudgången är asfalterad liksom gången som omger kyrkobyggnaden. Övriga gångar är grusbelagda och plattgångar förekommer på de fria ytorna mellan gravkvarteren.
Samtliga grusgravar har ersatts med gräs och järnstaket har avlägsnats. Norr om kyrkan står gravvården över skådespelaren och komikern Fridolf Rudin (1895-1935). Begravningsplatsen hör till de yngsta i länet, varför den tidigt erhöll modern karaktär med få särskiljande gravvårdar.