Stäng fönster Storfors kn, LUNGSUNDET 3:1 LUNGSUNDS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN: På 1620-talet anställdes en predikant vid Kroppa bruk och Lungsund kom då att fungera som en annexförsamling till Kroppa. Lungsunds församling bildades 1643 och kyrkan började uppföras samma år. Socknen saknar tätort, men en kyrkby byggdes upp kring kyrkan där det funnits såväl gästgiveri, lanthandel som skola. Idag finns inte några av dessa verksamheter kvar. I anläggningen ingår förutom kyrkan också en gammal sockenstuga som tillbyggdes 1955 efter ritningar av arkitekt Tor Engloo, ett bårhus från 1964 samt ett förråd från 1990-talet.
Kyrkan ligger vackert belägen vid ett sund, intill stranden av sjön Öjevettern. Mot norr avgränsas tomten av den gamla vägsträckningen och färjestället som låg där. Den nuvarande vägen är belägen något norr om den ursprungliga. Den ligger också något högre och färjan är på 1950-talet ersatt av en bro. Sockenstugan ligger väster om kyrkan. I anslutning till denna finns också parkeringsplatsen för besökare till kyrkan.

KYRKOGÅRDEN: Begravningsplatsen sträcker sig från kyrkan i sydvästlig riktning i en oregelbunden form. Marken sluttar en aning åt öster ned mot Lungsundet. En stenmur löper från kyrkan i norr och längs hela kyrkogårdens nordvästra gräns och delvis i sydväst som avskiljning mot 1968 års utvidgning. Kyrkogården gränsar till församlingshem med trädgård, parkeringsplats och väg i väster, i norr mot väg och bro, i sydväst finns gärden. Mot öster bildar Lungsundet en naturlig avgränsning.

På kyrkogården, som är relativt fri från trädplantering inne på själva planen, växer lindar med inslag av björk och rönn. Lindar finns vid sten- och stödmuren runt hela den gamla delen, några björkar grupperar sig söder om kyrkan nära vattnet, en björk står norr om kyrkan och på 1968 års utvidgning växer en rad vid västra gränsen. Inom densamma står några rönnträd. Ett parti syrenhäck återfinns innanför stenmuren väster om kyrkan. Oxbärshäck finns väster och norr om parkeringsplatsen. Oxel, berberis, ölandstok och rosor bildar kvartershäckar på gamla delen och på den senaste utvidgningen är de av måbär. På minneslunden har man planterat tujor. Kyrkogården är i övrigt beklädd med gräs.

Gångarna, som i huvudsak är raka, men också svängda, bildar ett oregelbundet mönster. Samtliga gångar är belagda med grus och på de fria ytorna mellan gravkvarteren, finns plattgångar. Efter omläggningen av kyrkogården på 1930-talet finns bara ett fåtal grusbelagda gravar kvar sydost om kyrkan. En av dem inhägnas av järnstaket och ligger närmast kyrkan i öster. Gravarna som tidigare låg under kyrkans kor flyttades till kyrkogården 1887, och platsen markeras där med ett gjutet järnkors. Strax nordväst om kyrkan står invid muren några gravkors i gjutjärn som placerats där under senare tid. I sluttningen öster om sockenstugan/församlingshemmet finns en urnlund.