Stäng fönster Storfors kn, STORFORS 11:318 STORFORS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN: Storfors kyrka ligger i ett fritt parkläge med stora gräsytor i den sydöstra delen av samhället i anknytning till Inlandsvägen, väg 26 mellan Filipstad och Kristinehamn. Kyrkan invigdes 1959, uppförd efter ritningar av Tor Engloo. Kyrkans fasad är helt täckt av skiffer. Ett församlingshem är inrymt som ett annex till kyrkorummet. Norr om kyrkan ligger parkeringsplats och en byggnad för kyrkogårdsvaktmästarna mm. Söder om kyrkobyggnaden finns en hög och av betong uppförd fristående klockstapel och ett skifferklätt bårhus. På denna tomt fanns tidigare en äldre timrad torpstuga som användes som kyrksal samt en liten klockstapel. Dessa byggnader revs emellertid för den nya kyrkan.
Den omgivande trädgårdsanläggningen har en medveten gestaltning som framhäver kyrkans placering överst på en låg, mjukt rundad ås. Gravplatserna ligger på åsens östsluttning. Begravningsplatsen har tillkommit i två etapper där landskapsarkitekterna Edvard Jacobsson och Friedhelm Boes skapat den äldsta respektive den senare delen.
KYRKOGÅRDEN: 1949 invigdes begravningsplatsen och tio år senare uppfördes kyrkan. Efter begravningsplatsens tillkomst har en utvidgning skett 1976 nordost om kyrkan med ett avlångt område som bryter mot kyrkogårdens i övrigt symmetriska utseende. Allmänningen låg i kyrkogårdens östra del fram till omkring 1978 och uppläts därefter till familjegravar. En minneslund invid en befintlig mindre damm ligger nära kyrkan i sydost på en naturlig backsluttning med berghällar i dagen.
Både kyrka och kyrkogård är belägna på en nord-sydlig åsrygg och från kyrkan som ligger på kyrkogårdens högsta punkt sluttar marken ned mot öster och sydost. Området antar en kvadratisk form med 1976 års utvidgning som en utlöpare i nordlig riktning. Kyrkogården omgärdas i väster av en stenmur som på en kort bit bryts av en stödmur, i söder av granhäck och i nordost vid utvidgningen finns jordvall med grupper av lågväxande tall och rosenhäck. Omgivningen i väster, norr och söder utgörs av väg och bebyggelse och i öster av grönområde, trädridå och väg. Asfalterade parkeringsplatser finns närmast kyrkan i norr och söder.
Olika slags lövträd såsom björk, poppel, kastanj och någon lönn växer spritt, liksom rosenbuskar som är rikligt förekommande. Kvartershäckarna är av varierande slag som hagtorn, brudspirea och måbär och även en blandning mellan dem förekommer. På utvidgningen är de av tall och rosor. Begravningsplatsen är i övrigt belagd med öppna gräsytor, framförallt söder om kyrkan där marken ej är tjänlig i begravningssyfte. Större delen av gångarna är asfalterade men även grusade förekommer inom minneslunden. Plattgångar i skiffer finns på två gravkvarter sydost om kyrkan.
Områdena närmast kyrkan i söder, norr och i sydväst där klockstapel och bårhus är belägna, används ej för gravsättning. Urngravar återfinns dels strax söder om och öster om minneslunden, dels på utvidgningen i norr. Kyrkogården präglas av anspråkslösa och ensartade gravvårdar. En brytning från den annars dominerande bilden av lineära gravvårdar lagda runt kvadratiska och rektangulära formklippta kvartershäckar så att dessa bildar mindre enheter. Av allmänningens ursprungliga karaktär finns idag obetydligt kvar.