Stäng fönster Norrköping kn, HÄRADSHAMMAR 7:1 HÄRADSHAMMARS KYRKA

Beskrivning
Häradshammar är en medeltida socken och omtalas som Herseme 1343. Kyrkan har en mycket komplicerad byggnadshistoria genom att den har brunnit vid två tillfällen, på 1570-talet samt 1806. Det är osäkert när den första stenkyrkan uppfördes. Den ska enligt beskrivningar ha varit tvåskeppig och tillhört en av landskapets största kyrkobyggnader. Kyrkans nuvarande utformning härstammar dels efter en omfattande ombyggnad 1792-1793 och dels efter den ödesdigra branden 1806. Efter branden nyuppfördes kyrkan av byggmästaren Casper Seurling sannolikt efter ritningar av arkitekt P W Palmroth. Kyrkan erhöll ett rektangulärt långhus med ett något smalare rakslutet kor. Den äldre sakristian, som uppförts 1737 på norra sidan, behölls. Ett torn tillbyggdes i väster 1836 efter östgötabyggmästaren Abraham Nyströms ritningar. Exteriören präglas av den för tiden rådande nyklassicismen med putsade fasader och symmetriskt placerade stora rundbågiga fönsteröppningar. Huvudingången är via tornet i väster med ingång finns även mitt på södra långhusmuren. Sadeltaket var ursprungligen spåntäckt, men är sedan 1925 belagt med skifferplattor. Interiören domineras av korväggens arkitektoniska uppbyggnad med en altartavla av Pehr Hörberg. Kyrkomiljön präglas av en bevarad kyrkbykaraktär med gårdar utmed bygatan.
KYRKOGÅRDEN omgärdas av en granitmur med ingångar i väster och söder med grindar i en enkel smideskonstruktion.
Beskrivningen och historiken kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.