Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Örkelljunga kn, EKET 1:103 RYA KYRKA

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
Kyrkogården från 1875 hade en rektangulär utbredning med kyrkan i mitten. Senare, sannolikt vid slutet av 1940-talet, har kyrkogården utvidgats åt sydost mot nuvarande E4:an.
Kyrkogården omgärdas av en mur av huggen sten, häck och en trädkrans av höga lönnar. Muren är bitvis en stödmur då kyrkogården ligger högre än omgivningen speciellt mot Stinsens väg. Enkla smidesgrindar finns i tre väderstreck. En asfalterad gång leder till entrén i tornet, en gång med betongsten går runt kyrkan, övriga gångar är belagda med singel. Det mesta av kyrkogården runt kyrkan är grässått med stenar placerade direkt i gräs, några har dock steninramning. Här finns både äldre höga stenar och låga nyare horisontella stenar.
Den vanligaste titeln är lantbrukare men här finns även flera yrken som anspelar på Eket som stationssamhälle som banvakt och stationsföreståndare. Den mest ovanliga titeln är vandringsbiodlare. En av de äldsta gravvårdarna är ett järnkors över ”enkan Ols dotter” 1878.
På den utvidgade delen är ett kvarter med gravstenar ordnade längs rygghäckar av avenbok och omgärdade med buxbom och belagt med singel. Största delen är dock även här grässådd. Minneslund, urnlund med liggande stenar i gräs och ett område för återlämnade stenar är ordnat på utvidgade delen.

Byggnader på kyrkogården
Sydöst om kyrkan ligger ett bårhus med fasad av rött tegel, sockel av natursten och pyramidtak täckt av shingel. Taket är utkragande på framsidan och vilar på träpelare.

Se även beskrivning av Rya kyrkomiljö under Miljöer.

Källor och litteratur
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg& Ingrid Sjöström, RAÄ, 2015
Underhållsplan Rya kyrka 2008-10-27, Wikerstål Arkitekter, Helsingborg, 2008
Rya gamla kyrka, Nils-Arvid Bringéus 1993
Bland stengärden och slåttergubbar, tillägg till ÖP07, Örkelljunga kommun
Kyrkorivningar och kyrkobyggen i Skåne 1812-1912, Siegrun Fernlund
Skånes medeltida dopfuntar, Lars Tynell, 1921
Översiktsplan ÖP07, Örkelljunga kommun, 2007,
http://www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/landskapsvard/kulturmiljoprogram/sarskilt-vardefulla-kulturmiljoer-i-skane/orkelljunga/Pages/Rya_Ingeborrarp.aspx
https://sv.wikipedia.org/wiki/Rya_socken
http://www.lansstyrelsen.se/skane/sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/landskapsvard/kulturmiljoprogram/oversiktliga-kommunbeskrivningar/Pages/Orkelljunga.aspx