Stäng fönster Kristinehamn kn, RUDSKOGA KLOCKARGÅRD 1:6 RUDSKOGA KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN: Rudskoga kyrka ligger i kyrkbyn som kallas Grunnebacka, vid sjön Skagerns norra strand. Dagens kyrka har haft en medeltida föregångare, som var byggd i trä och låg något söder om den nuvarande. Träkyrkan om- och tillbyggdes vid flera tillfällen men måste slutligen ersättas av den nuvarande kyrkan, som uppfördes i natursten med puts och invigdes 1777. Öster om kyrkan ligger, som ingångar till kyrkogården, två stigluckor, samtida med kyrkan. De är uppmurade av natursten, putsade och avfärgade rosa lika kyrkan. Till formen avlånga och smala med en rundbågig öppning med smidd grind, sadeltak med diagonallagt skiffer. I det sydvästra hörnet finns ett bårhus i ett plan med av natursten murad fasad under sadeltak täckt med enkupigt tegel. I gavelröstena stående lockpanel, svarttjärat. Fönster med kulörta glas i blyspröjs. Mellan bårhuset och kyrkogårdsmuren en smidd grind, kyrkogårdens södra entré. Söder om kyrkogården, vid stranden, ligger i vinkel en äldre uthusbyggnad (c 1910) och en nyare servicelokal för kyrkogårdsförvaltningen (c 1985), båda med faluröd panel. Öster om kyrkomiljön ligger fin bebyggelse i traditionell stil med vacker fruktträdgård och stora dominerande ekonomibyggnader. Den fd prästgården Sunnebol ligger tre kilometer från kyrkan
KYRKOGÅRDEN: Begravningsplatsens äldsta del ligger söder om kyrkan och härstammar från medeltiden. Två dokumenterade utvidgningar har gjorts, en 1879 som omfattar hela delen norr om kyrkan och en 1930 som inbegriper ett område söder om den gamla delen. Grusgravar med stenramar och häckar har successivt borttagits vid renoveringar och återbruk av gravplatser. Den äldsta delen av kyrkogården har nyligen börjat återanvändas igen för begravningar och endast rester av familjehäckar återstår av den forna utformningen. Utvidgningen norr om kyrkan började återanvändas på 1960-talet och har med sina numera sammanhängande gräsytor en modern karaktär. I begravningsplatsens sydvästra hörn ligger ett bårhus och ett urngravsområde. Här har under senare tid invigts en minneslund.
Begravningsplatsen ligger runt kyrkan, är rektangulär till formen och har en utpräglad sträckning i nordsydlig riktning. Dess norra del ligger plant, medan dess södra sluttar ned mot sjön Skagern. Kyrkogården omgärdas med en stenmur och gränsar i norr och väster mot åkermark, i öster mot väg och bebyggelse och i söder mot strandkant. I öster står två samtidigt med kyrkan byggda stigportar i rosaputsad sten med skiffertak och mellan dem ett järnstaket. Den ursprungliga kyrkogårdsmuren skiljer den gamla delen av kyrkogården från den senaste utvidgningen i söder, som ligger på ett lägre plan.
På kyrkogårdens äldre delar består trädslagen av lönn, lind och ask. Björkar omramar den senaste delen, där en ädeltall och en stor rödbok i sydväst utgör ett markant inslag. Iögonfallande är också de sex pyramidklippta thujaträd som kantar gången och stentrappan mellan den gamla och den nya delen. Kvartershäckar består av måbär och liguster och på den nya delen dessutom av oxel och sibirisk ärtväxt. Runt norra delen och i väster fram till senaste utvidgningen löper en ligusterhäck. Kyrkogårdens alla gångar är grusbelagda.
Endast tre grusgravar finns bevarade. De är omgärdade med stenramar och återfinns på norra delen av utvidgningen i söder. Den äldsta gravstenen i form av ett ringkors bär årtalet 1644 och är en minnesvård över fadern till Rudskogas förste kyrkoherde.