Stäng fönster Ängelholm kn, STRÖVELSTORP 46:1 STRÖVELSTORPS KYRKA

Beskrivning
Den äldre, mindre, högt belägna kyrkogården omgav kyrkan på alla sidor. Kyrkogården var troligen omgiven av en stenmur och i nordvästra hörnet fanns en så kallad stiglucka, en överbyggd ingång enligt räkenskapsboken från 1662. Denna ingång gjordes om till materialbod 1825 och revs senare. Kyrkogården utökades 1869 med en mindre markbit åt söder och sydväst. Samma år gjordes kyrkogårdsportar i norr, öster och söder. Vid 1900-talets början var det trångt på gamla kyrkogården och planering för utvidgning började. Kyrkogården utvidgades mycket åt väster på marken till gamla prästlönebostället som brunnit 1923. Nya kyrkogården invigdes 1928 och ritades av trädgådskonsulent Viktor Anjou i Helsingborg som under årens lopp utvecklade kvarter efter kvarter. På nya kyrkogården anlades 1950 en urnlund som 1972 försågs med ett kontverk av Nils Möller och 1995 invigdes minneslunden ritad av Roland Swärd Landskapsarkitekter. Trappan och grinden mellan gamla och nya kyrkogården togs bort på 1950-talet.

Gamla kyrkogården omges av en murad stödmur av gråsten och trädkrans. Kyrkogården ligger högre än omgivande mark. Smidesgrindar mellan murade tegelpelare i norr är belägen mitt framför norra korsarmen. Grind finns också i öster. Mot söder till församlingshem och expedition är det en öppen entré, grinden togs bort 1980. Kyrkogården har flera träd, bla hängbjörk. Kyrkan är omgiven av singel. De flesta gravstenar runt kyrkan är placerade i gräs, enstaka gravar har omgärdning av buxbom eller smide. Bland gravstenarna märks Elsa Andersson, som var ”Skandinaviens första och enda aviatris” dvs kvinnlig flygare. På stenen finns en relief av vingar och ett foto på henne. Ett gravvalv ligger i sydväst mellan gamla och nya delen. Det är gjort omkring 1880 till Vegeholms dåvarande ägare Gravenhorst Lövenstierna som hade åtta barn varav fyra dog tidigt.

Nya kyrkogården avgränsas i norr mot vägen av en kraftig gråstenmur med bruk avtäckt med kalksten. Samtidigt med nya kyrkogården anlades parkering och från den finns en smidesgrind, mellan kraftiga murpelare av gråsten avtäckta med koppar. Denna grind är numera kyrkogårdens huvudingång. Mot väster och söder finns delvis låg mur, delvis bokhäck. Nya kyrkogården ligger lägre än gamla delen. Nya kyrkogårdens olika kvarter delas av breda singelgångar i korsform som är kantade av kraftigt hamlade lindar. I korsmitten står en murad brunn. Kvarteren innehåller buxbomsomgärdade gravar längs rygghäckar, minneslund med en cirkelrund gräsmatta omgiven av bokhäck, askgravplats med liggande stenar lagda i bågar med inramning av cortenstål och en cirkelformad urnlund.

Byggnader på kyrkotomten
Ett gravkapell, från 1956, ritat av arkitekt Arne Lindström, står sydväst om kyrkan på nya kyrkogården. Fasaden är av vitmålat tegel och taket ska täckas med plåt. (Koppartaket är stulet). Ralf Bergholtz har gjort en glasmålning i kapellet.
En byggnad för kyrkogårdsförvaltningens personal ligger intill vägen nordväst om kyrkan. Huset är uppfört omkring 1880. Fasaden är av brunt tegel och taket belagt med gult tegel. Gavelröstet är rikt artikulerat med mönstermurning med blinderingar och sågskift.

Se även beskrivning av Strövelstorps kyrkomiljö under Miljöer.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015