Stäng fönster Vadstena kn, ORLUNDA 17:1 M.FL. ORLUNDA KYRKA

Beskrivning
Orlunda är en medeltida socken med en korsformig centralkyrka i nygotisk stil från 1889, ritad av arkitekten Carl O. Möller. Kyrkan har gråputsade fasader med kalkstensomfattningar. Taket består av korsande sadeltak med takryttare beklätt med kopparplåt.
Kyrkomiljön präglas av gårdar i ursprungligt byläge med skola och lärarbostad omgivna av ett öppet odlingslandskap.
Kyrkogården och den låga kyrkogårdsmuren betonar sambandet med den omgivande slätten.
KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården anlades under medeltiden. Lantmäterikartor från 1700- och 1800-talen visar en relativt liten kyrkogård och den gamla kyrkan var belägen på kyrkogårdens norradel. Den nuvarande kyrkan ligger mer centralt på kyrkogården, ett intryck som förstärks av kyrkans planform.
Kyrkogården omges av en låg stödmur av huggen gråsten, som ligger i ett skift med en smidesgrind i väster. Trädkransen runt kyrkogården består av relativt likåldriga träd med enstaka nyplanteringar. Kyrkogårdens karaktär har bl a sitt ursprung i en omläggning i början av 1960-talet, då kyrkogården besåddes med gräs. Vid samma tillfälle togs järnstaket och stensocklar bort. Raderna med gravläggningar går mestadels i nord/sydlig riktning och en rad gravar ligger utmed kyrkogårdsmuren. Antalet gravvårdar är delvis utglesat, framför allt öster om kyrkan. Då rygghäckar dessutom saknas på delar av kyrkogården blir den allmänna karaktären mycket öppen. I nordöstra hörnet finns ett antal kalkstensvårdar i en "museidel". Det rör sig om ålderdomliga liggande hällar och stående vårdar. I öster öppnar sig kyrkogården mot slätten.