Stäng fönster Vadstena kn, NÄSSJA 7:1 NÄSSJA KYRKA

Beskrivning
Nässja är en medeltida socken och omtalas 1330 som Næsia. Kyrkan är genom dendrokronologisk provtagning, d v s årsringsanalys, daterad till 1100-talets andra hälft. Senare under medeltiden tillbyggdes en sakristia i norr och kyrkorummet valvslogs. Kyrkan har en takryttare över långhusets västra del med osäker datering. Vid en ombyggnad i början av 1800-talet flyttades huvudingången från sydportalen till ett nybyggt vapenhus vid västra gaveln. Kyrkans fasader är spritputsade med släta omfattningar och avfärgade i vitt. Taket, som är gemensamt över långhus och kor, är liksom takryttaren täckt med spån. Interiören präglas i hög grad av den omfattande ombyggnaden i början av 1800-talet då valven revs och ersattes av ett plant trätak. I kyrkomiljön, som är av riksintresse för kulturmiljövården, ingår en av länets mest kända fornlämningar.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården omgärdas av en kalkstensmur, som till stora delar är medeltida. Ingångar finns i öster och väster. Den östra grinden är av svartmålat järn och är stämplad BONA. Kyrkogården har en öppen karaktär utan rygghäckar och med glest stående gravvårdar. Den höga trädkransen och den norra, nordvästra och nordöstra kyrkogårdsmuren, som inte blivit stödmurar, skapar dock en rumslig känsla.