Stäng fönster Åstorp kn, ÅSTORP 113:43 BJÖRNEKULLA KYRKA

Beskrivning
Den äldsta kyrkogården närmast kyrkan tillkom förmodligen när den äldre kyrkan uppfördes på 1200-talet. Den äldst bevarade kartan, där Björnekulla kyrkogård är avtecknad, är en karta från 1726. Kyrkogården har en svagt rombisk form och sträcker sig bara nära kyrkan. Kyrkogården har därefter utökats ett flertal gånger. 1851 utökades åt väster och norr. Året efter den nya kyrkans uppförande, 1890, utökades kyrkogården åt öster på mark som varit prästgårdens trädgård och klockarebostället.
På 1910- talet skedde ytterligare utvidgning åt öster.
1939 utökades åt söder efter förslag av Manne Carleman.
1977 utvidgades åt sydost med minneslund. Gångarna hårdgjordes intill kyrkan.
2009 invigdes en askgravlund i öster. 2015 sattes stolpbelysning upp på kyrkogården.

Beskrivning
Kyrkan ligger i kyrkogårdens nordvästra hörn. Den äldsta delen närmast kyrkan är omgärdad av en kallmurad stenmur i söder, väster och norr. Mot väster fortsätter stenmuren, kantad av kastanjer, även över utvidgade delen och i norr fortsätter muren som stödmur tillsammans med en trädkrans av lind. De nyare delarna avgränsas i öster av nätstaket och friväxande buskage och i söder av en avenbokshäck och en rad lindar. Huvudingången i nordvästra hörnet markeras med dubbla putsade grindpelare och smidesgrindar. Mot norr sluttar marken kraftigt neråt. De tre kvarteren närmast kyrkan har gravstenar i oregelbundet mönster. Övriga delar har gravplatser i kvarter i rutnätsmönster. Gångarna är av singel förutom gångarna närmast kyrkan som är hårdgjorda med betongplattor med frilagd sjösten.
Norra sidan närmast kyrkan är nästan helt gräsbesådd och saknar gångar. Stenarna står mycket glest och är mestadels placerade i gräs. Enstaka gravar har stenram eller buxbom. En sten är naturromantisk utformad som en trädstam från 1910-talet. På södra sidan står stenarna tätt, omgärdade av buxbom eller stenramar, flera är högresta stenar. Här finns stenar med drakslinga och stenar som avbrutna kolonner. På kyrkogården är huvuddelen av titlarna lantbrukare men det finns även många hantverksyrken och yrken med anknytning till järnvägen, vilket avspeglar framväxten av Åstorps stationssamhälle. På kyrkogården växer bland annat hamlade lindar, några björkar, en stor ask men framförallt vintergrön vegetation i form av tujor.

I delarna från 1930-talet är buxbomsomgärdade singelgravar placerade i raka rader med låga horisontella gravstenar längs klippta rygghäckar av tuja. I senare tillkomna urnkvarter är gravstenarna placerade i gräs i rader utan buxbomsinramning och utan gångar.
Minneslunden har markbeläggning av smågatsten, ett vattenspel, ljusbärare och granitskulptur. Askgravlunden längst i öster består av stenpelare med namnbrickor, ljusbärare och upphöjda planteringar inramade av cortenstål.

Ett förråd är byggt i sluttningen strax öster om kyrkan. Väggarna är av oputsad gråsten.

Ett bårhus är byggt 1914 av byggmästare A Palmquist. Väggarna är av vitmålat tegel, sadeltaket klätt med plåt, gavlarna är trappstegsgavlar, porten är klädd med koppar. Bårhuset ligger öster om kyrkan.

Se även beskrivning av Björnekulla kyrkomiljö under Miljöer.

Källor och litteratur
Kyrkorivningar och kyrkobyggen i Skåne 1812- 1912,Siegrun Fernlund, akademisk avhandling vid Konstvetenskapliga institutionen vid Lunds Universitet, 1982
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015 opublicerad 2012
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008