Stäng fönster Valdemarsvik kn, ÅSVIK 1:4 M.FL. ÖSTRA EDS KYRKA

Beskrivning
Östra Eds socken är belägen vid Östersjön i länets sydöstra del och har tidigare utgjort en del av Eds socken. Den äldsta kända kyrkan var ett träkapell, Eds Capell, som sannolikt uppfördes 1607. Det revs i samband med att en ny kyrka av sten uppfördes 1782-1785 av byggmästaren Abraham Pousette i Norrköping. Kyrkan förstördes vid en brand 1958, men återuppbyggdes omgående på de gamla murarna efter ritningar av arkitekt Rolf Bergh i Stockholm. Kyrkan kortades något och fick en ny östvägg. Kyrkan har en rektangulär planform med rakslutet korparti, sakristia i nordöstra hörnet och torn i väster. Fasaderna är vitputsade och sadeltaket, som är valmat i öster, är belagt med tegel. Huvudingången är via vapenhuset i väster.

KYRKOGÅRDEN
I sydvästra hörnet av kyrkogården ligger en mindre stenbyggnad av okänd ålder. Med sina släta murar och höga spetsiga tak ger den nästan ett medeltida intryck. Det finns dock uppgifter på att den uppfördes i samband med att kyrkan nybyggdes 1788. På en karta från 1949, som upprättades i samband med utvidgning av kyrkogården, uppges byggnaden vara redskapsbod. År 1955 uppgjorde stadsarkitekten i Västervik Arre Essén ett förslag till bisättningsrum i kyrkoboden. Byggnaden är uppförd av gråsten med vita slätputsade fasader. Det branta takfallet är belagt med tegel. Ingången är på norra gaveln och utgörs av en panelad dubbeldörr, tillkommen vid renoveringen på 1950-talet.