Stäng fönster Karlstad kn, SÖDRA GRAVA 1:4 M.FL. GRAVA KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN: Nära Klarälvens västra sandbrink ligger Grava kyrka tillsammans med några gårdar i ett öppet och rationellt brukat odlingslandskap. Kyrkan är av sten och ligger väl synligt i landskapet och efter resande längs riksväg 62, väster om kyrkomiljön. Anläggningen består förutom kyrka och kyrkogård av ett gravkor (över Georg Swederus, från 1797), ett bårhus (1950-tal), en sockenstuga (c 1910) samt en ekonomibyggnad (c 1970) som även rymmer kontor för kyrkogårdsförvaltningen.
KYRKOGÅRDEN: Begravningsplatsen har sin största utsträckning väster, nordväst och norr om kyrkan. Den ligger på plan mark, är omgiven av en stenmur och gränsar i öster, söder och väster till vägar och bebyggelse och i norr till odlingsmark. Kyrkogårdens ålder, dess utvidgningar och tidpunkterna för dem i äldre tider kan inte exakt anges. Benfynd som gjorts intill kyrkporten tyder dock på att begravningsplatsen började användas i större utsträckning på 1500-talet. Utvidgningar har sannolikt företagits i takt med att kyrkan utökats. Först på 1820-talet började man begrava norr om kyrkan. Den första dokumenterade utvidgningen genomfördes 1936 längst i norr. I dess västra ände finns en mindre allmänning bevarad. Strax väster om kyrkan har ett urngravsområde iordningställts.
Längs kyrkogårdens södra mur finns en rad lönnar, medan lindar planterats vid murens norra del. Trädbeståndet i övrigt omfattar de flesta av våra vanligaste lövträd. En silvergran står öster om kyrkan. Det stora antalet häckar av hagtorn och måbär karakteriserar hela platsen, som i synnerhet präglas av ett hundratal häckomgärdade grusgravar, varav jämförelsevis få är försedda med stenramar. Utvidgningen från 1800-talet skiljer sig genom sin avsaknad av häckomgärdade grusgravar på mittytan, där i stället sammanhängande gräsytor med rygghäckar förekommer. Samtliga huvudgångar är grusbelagda.
Det finns inga äldre gravvårdar bevarade på kyrkogården med undantag av en skulpterad stenhäll av 1600-talstyp, som inköptes av helbrägdagöraren F A Boltzius, Skåre och som pryder hans grav. Den är belägen omedelbart innanför södra kyrkogårdsgrinden. Denna grav jämte två andra är hägnade med stenstolpar och järnkätting.