Stäng fönster Valdemarsvik kn, GUSUM 4:6 M.FL. GUSUMS GRAVKAPELL

Beskrivning
Ringarum är en medeltida socken med moderkyrkan med ursprung i 1200-talet placerad i sockencentrat Ringarum. När Gusums bruk startade sin mässingstillverkning på 1660-talet ökade befolkningen i den södra delen av socknen. Med anledning av den långa färdvägen till kyrkan fick Gusums bruk 1668 tillstånd att uppföra ett brukskapell, en enkelt inredd timmerbyggnad. Gusums nuvarande kyrka uppfördes 1730 eller 1731 och bekostades till stor del av brukets intressenter, med bidrag av virke och dagsverken från socknens bönder. Byggmästare var sannolikt Georg Millerus, anställd vid bruket. Den timrade kyrkan är vitreveterad och har ett rektangulärt långhus med rakslutet kor, sakristia i norr och korsarm i söder. Långhusets branta spånklädda sadeltak kröns av en takryttare. Interiören präglas av senare tiders förändringar. En klockstapel från 1752 finns söder om kyrkan. Kyrkparken som omger kyrkan tillhörde tidigare bruksanläggningen och tillsammans utgör de kärnan i det gamla bruksområdet med bevarade ekonomibyggnader, arbetar- och tjänstemannabostäder.
KYRKOGÅRDEN
Kyrkogård saknas, Ringarums kyrkogård brukades fram till 1862 då en begravningsplats anlades en kilometer söder om Gusums kyrka. Här finns ett gravkapell ritat av Kurt von Schmalensee 1941 och tillbyggt 1981 samt en klockstapel av Ture Jangvik från 1972.