Stäng fönster Åtvidaberg kn, ÅTVIDABERG 6:48 ÅTVIDS GAMLA KYRKA

Beskrivning
Åtvids gamla kyrka och Åtvids stora kyrka är centralt belägna inom Åtvidabergs tätort och området präglas fortfarande av det äldre brukssamhället. Åtvids gamla kyrka uppfördes i slutet av 1400-talet eller i början av 1500-talet under bergslagets stora blomstringstid. Kyrkan är uppförd av natursten och gavlarna är försedda med dekorativt utformade blinderingar i tegel. Långhusets sadeltak har dubbla takfall, samtliga takfall är spåntäckta. Kyrkan omvandlades till en ruin 1887 i samband med att den nya kyrkan uppfördes efter arkitekt A E Melanders ritningar. Den gamla kyrkan återuppbyggdes dock 1954-57 på privat initiativ. Återuppbyggandet skedde under ledning av professor Erik Lundberg och innebar ett fritt återskapande av den medeltida kyrkan. Öster om kyrkogården finns en klockstapel från 1753.

KYRKOGÅRDEN: Den äldre begravningsplatsen är belägen runt gamla kyrkan. På kyrkogården finns många monumentala gravar, från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Tillsammans med den höga trädkransen och den långa allén av höga tujor, som leder fram till norra portalen, bildar de en kyrkogård med prägel av sent 1800-tal. De stora gravanläggningarna finns framför allt öster och söder om kyrkan. Många av dem har anknytning till Adelsnäs och ortens tidiga industri. Vid kyrkväggen står ett antal järnkors. De har varit resta över anställda vid baroniet. Flera enklare gravvårdar har titlar som speglar samhällets närings- och yrkesliv.

Den nya kyrkogården ligger några kilometer sydöst om kyrkan och är utformad som en skogskyrkogård. Gravkapellet uppfördes 1931 efter ritningar av arkitekt A F Wetterqvist.