Stäng fönster Åtvidaberg kn, BORKHULT 3:1 YXNERUMS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan är orienterad i öst-västlig riktning med koret i öster. Den är uppförd av sten med ett rektangulärt långhus, i öster avdelat i ett rakslutet korparti med bakomliggande sakristia samt torn i väster. Kyrkans sockel är av natursten och tornets sockel är av huggen granit. De vita fasaderna är spritputsade med slätputsade omfattningar, lister och dekorativa element.

Utförligare beskrivning återfinns på byggnadsnivån.

Kyrkogården omgärdas av en hagtornshäck med ingång i väster.
En beskrivning och historik av kyrkogården redovisas i separat rapport från utförd kyrkogårdsinventering.

I kyrkans omedelbara närhet finns två skolbyggnader. Kyrkskolan från 1863 är högt belägen nordväst om kyrkan på andra sidan landsvägen. Den har även fungerat som klockaregård med kyrkstallar, men är nu i privat ägo. På tomten ligger den f d klockboden, som var i bruk fram till 1928 då tornet stod färdigt. Det finns uppgifter som anger att den är uppförd 1744 av Peter Mattson från Borkhult, vilket även en vindflöjel på taket med det årtalet kan indikera. Den nuvarande fasadutformningen härstammar dock från 1800-talets senare hälft med en bred liggande fasspontad panel och profilerade taktassar. Nedanför berget finns en f d småskola från 1895, som nu är ombyggd till bostadshus.