Stäng fönster Åtvidaberg kn, HANNÄS KYRKA 2:1 HANNÄS KYRKA

Beskrivning
Ruinen efter Hannäs medeltida kyrka ligger ca 1 km söder om den nuvarande kyrkan. Den senare uppfördes 1884-1885 efter ritningar av arkitekt Albert Törnqvist. Inredningen ritades av arkitekt Ernst Jacobsson. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakslutet kor och bakomliggande sakristia samt torn. Fasaderna är vitputsade och taket plåttäckt. Huvudingången är via tornet i väster, men sidoingångar finns även mitt på långhusets södra och norra mur. Kyrkan har under 1900-talet endast genomgått några smärre renoveringar och framstår som en god representant för sin tids byggnadskonst. Kyrkogården anlades samtidigt med kyrkan på 1880-talet, och har samma storlek och i stort sett samma utformning som då. Miljön runt kyrkan präglas idag av församlingshem, bostadsbebyggelse och en mindre industri.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården har en rektangulär form med kyrkan på dess norra del. Kyrkogården anlades samtidigt med kyrkan på 1880-talet, och har samma storlek och i stort sett samma utseende som då. Den enda omfattande förändringen som skett är anläggandet av en minneslund i kyrkogårdens nordöstra hörn i mitten av 1990-talet. Hela kyrkogården omges av en välväxt trädkrans samt en hagtornshäck. Karaktärsskapande är också systemen av figurklippta oxlar. Kyrkogården saknar utpräglade statusgravar men har istället en relativt välbevarad linje med ett stort antal trävårdar. Öster om koret finns ett litet gravkapell med likkällare, ritat av arkitekt K Martin Westerberg 1943 och invigt 1947. Byggnaden ligger i souterräng och i den nedre våningen inryms idag ett garage. Kapellet är vitputsat och har ett sadeltak av svart falsad plåt krönt med ett smideskors. Medan exteriören har ett traditionellt formspråk med spritputs, slätputsdekor, profilerad takgesims, spröjsade lunettfönster, är interiören hållen i en enkel och odekorerad 1940-talsstil med snickerier i en blekgrön färgskala samt tak och golv i furu. Byggnaden används idag som bisättningsrum och har inte längre funktionen av kapell.