Stäng fönster Trelleborg kn, ÖNNARP 37:1 ÖNNARPS KYRKA

Kyrkomiljön
Önnarp ligger på Söderslätt mellan Trelleborg och Ystad och en mil norr om Skånes sydkust. Slättbygden har Sveriges bästa åkerjord. I norra delen av slätten övergår marken i ett backlandskap. De goda förutsättningarna för odling gjorde området attraktivt redan under förhistorisk tid. Inom Önnarps bytomt gjordes 2016 arkeologiska undersökningar då flera boplatslämningar med bland annat järnålderskeramik hittades. Kring 1000-talet, efter befolkningsökning och förbättringar inom jordbruket, skedde en omfattande bybildning. Under 1100-talet bildades socknarna och flera romanska kyrkor byggdes i området, ibland ersatte de en träkyrka. På Söderslätt är socknarna små och kyrkorna ligger tätt. I skrift omnämns Önnarps by första gången 1358. På en karta från 1768 finns ett tjugotal gårdar i Önnarp med kyrkan i sydvästra delen av byn.

Byn var omgiven av odlingsmark indelad i en mängd smala tegar. Denna struktur behölls fram till enskiftet 1822 då landskapet omvandlades. Markerna dikades ut. Jorden sammanfördes i större enheter, byn splittrades och några av gårdarna flyttades ut från bykärnan. Vägnätet ändrades med en ny väg mot Gärdslöv. Gårdarna ersattes av gatehus. Vid slutet av 1850-talet uppfördes en skola intill kyrkan. Under första delen av 1900-talet byggdes några villor längs vägen väster om kyrkan.

De senaste decennierna har inneburit ökad mekanisering av jordbruket, sammanslagning till större enheter av jorden och minskat behov av arbetskraft i lantbruket. Därmed minskade befolkningen. Idag är Önnarp en liten by utan service. Bebyggelsen är gles med några gathus, gårdar och villor längs Önnarps byaväg. Före detta skolan, senare församlingshem och numera bostad, finns kvar mittemot kyrkan. Kyrkogården omges i norr av byvägen kantad med hus. I söder och väster omges kyrkogården av jordbruksfält samt en kringbyggd gård i söder. I öster finns en gräsmatta med lekplats. Kyrkans parkering ligger i väster och avgränsas med stora kastanjeträd mot jordbruksfälten.

Kyrkotomten ligger inom reg. fornlämning Önnarp 19:1 som utgör den ungefärliga bytomten enligt lantmäterikarta från 1788. Fornlämningar skyddas enl. 2 kap. kulturmiljölagen.

Kyrkogården
Historia
Den äldsta delen av kyrkogården närmast kyrkan etablerades under medeltiden. Medeltida kyrkogårdar anses allmänt ha varit inhägnade, betade ängar, som även fungerade för profana ändamål. Gravarna utformades ofta som små kullar med träkors. Under andra hälften av 1800-talet omgestaltades ett stort antal kyrkogårdar i Skåne då de fick stramare planlösningar med gångar och kvarter och omgärdade
gravplatser. Förmodligen ändrades kyrkogården när den nya kyrkan byggdes 1864. Askgravlund anlades på 2000-talet.

Beskrivning
Kyrkan ligger på en liten höjd intill vägen som går genom byn. Kyrkogården omges av en murad gråstensmur och en hagtornshäck. Muren är en stödmur då kyrkogården ligger högre än omgivande mark. Smidesgrindar finns i väster, norr och söder. Fem stora lönnar står i öster och norr samt mindre klotkörsbärsträd längs norra sidan. Utanför muren finns en trädkrans i öster och söder av pelaravenbok. Huvudingången är från parkeringen i väster genom en smidesgrind mellan murade stolpar krönta av lyktor. En rak singelgång som sluttar uppåt leder till ingången i tornet. Från byvägen i norr leder en stentrappa upp till kyrkogården. Gravarna är singelbelagda och omges av buxbomshäckar. Enstaka gravplatser har stenomfattning eller smidesräcke. Stenarna är högresta blandat med lägre horisontella nyare stenar. Lantbrukare är den vanligaste titeln. På östra sidan finns endast låga horisontella nyare stenar. Sydväst om kyrkan står kalkstenshällar från 1700-1800-talet. Här finns även den nyinrättade askgravlunden med metallplattor på en steninramning runt en plantering. Längs södra sidan av kyrkogården står återtagna äldre gravstenar uppställda. På kyrkogården växer en blodlönn och buskar av syren, magnolia och vintergrönt.

Byggnader på kyrkogården
Inga andra byggnader finns på kyrkogården. På parkeringen finns en ekonomibyggnad för kyrkogårdspersonal och toalett.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008