Stäng fönster Trelleborg kn, VÄSTRA ALSTAD 26:1 VÄSTRA ALSTADS KYRKA

Kyrkomiljön
Västra Alstad ligger på Söderslätt en mil nordöst om Trelleborg. Den platta slätten vid havet övergår i ett backlandskap i norra delen. Slättbygden har Sveriges bästa åkerjord. De goda förutsättningarna för odling gjorde området attraktivt redan under förhistorisk tid. Kring 1000-talet, efter befolkningsökning och förbättringar inom jordbruket, skedde en omfattande bybildning. Under 1100-talet bildades socknarna och flera romanska kyrkor byggdes i området, ibland ersatte de en träkyrka. På Söderslätt är socknarna små och kyrkorna ligger tätt. Namnet skrevs Alstedwestre på 1500-talet, namnet tros härstamma från al. På en karta från 1714 över byn finns ett femtontal kringbyggda gårdar samlade runt en allmänning i mitten med kyrkan i östra delen av byn. Kyrkbyn var omgiven av odlingsmark indelad i en mängd smala tegar. Denna struktur behölls fram till enskiftet i början av 1800-talet då landskapet omvandlades. Jorden sammanfördes i större enheter, byn splittrades och flera av gårdarna flyttades ut från bykärnan. Nya gathus byggdes längs vägarna och byn växte österut. 1896 byggdes en ny prästgård efter att den äldre hade brunnit året innan då även flera andra hus i byn brann. Järnvägen Lund-Trelleborg anlades 1875 och ett nytt stationssamhälle kallat Alstad växte fram en bit bort medan Västra Alstad förblev en liten by. De senaste decennierna har inneburit ökad mekanisering av jordbruket, sammanslagning till större enheter av jorden och minskat behov av arbetskraft i lantbruket.

Kyrkogården ligger på en höjd med byns bebyggelse intill kyrkogården. Byn kännetecknas av låga gatehus längs den slingrande Västra Alstads kyrkoväg väster och norr om kyrkogården och längs byvägen. En gård med stor ekonomibyggnad gränsar till kyrkogården i öster, gården ligger utanför den gamla bytomten. Dolt i en träddunge med en damm en bit sydväst om kyrkan ligger den före detta prästgården från slutet av 1800-talet. Det är en lång tegelbyggnad med tegeltak som numera är privatbostad.

Anläggningen ligger inom av länsstyrelsen utsedd särskilt värdefull kulturmiljö, Västra Alstad. Kyrkotomten ligger inom reg. fornlämning Västra Alstad 49:1 som utgör den ungefärliga bytomten enligt lantmäterikartor från 1700-talet. Den friliggande kyrkogården ligger utanför bytomten. Fornlämning Västra Alstad 4:1 på kyrkogården är en uppgift om ungefärlig plats för en flatmarksgrav där ett kärl hittades. Fornlämningar skyddas enl. 2 kap. kulturmiljölagen.

Kyrkogården
Historia
Den äldsta delen av kyrkogården närmast kyrkan etablerades under medeltiden. Medeltida kyrkogårdar anses allmänt ha varit inhägnade, betade ängar, som även fungerade för profana ändamål. Gravarna utformades ofta som små kullar med träkors. Under andra halvan av 1800-talet omgestaltades ett stort antal kyrkogårdar i Skåne då de fick stramare planlösningar med gångar och kvarter och omgärdade
gravplatser. En ny friliggande kyrkogård anlades förmodligen kring 1890-talet en bit söder om den
äldre kyrkogården.

Beskrivning gamla kyrkogården
Kyrkogården ligger på en höjd. Den oregelbundet formade kyrkogården omges av en vitputsad mur avtäckt med röda tegelpannor. Muren är bitvis en stödmur speciellt mot väster och norr mot den lägre liggande vägen. En trädkrans av kraftigt hamlade lindar omger kyrkogården åt tre håll. Gjutjärnsgrindar mellan bastanta murade grindstolpar finns i alla väderstreck.

Kyrkan omges av singel. Gångarna från norra och västra grinden är kantade med trädalléer. Gravplatserna är singeltäckta och omgärdade av buxbom. Enstaka har stenram eller järnstaket. Stenarna är högresta stenar från sekelskiftet 1800/1900 blandat med lägre horisontella nyare stenar. De äldre har bland annat form av obelisker och avbrutna kolonner. Även gravkar finns här. Lantbrukare är den vanligaste titeln. Inga träd finns på kyrkogården förutom trädkransen och allén men vintergröna buskar växer på en del gravplatser.

Friliggande kyrkogården
Kyrkogården omges av en blandhäck och en rad av hamlade träd i öster. En smidesgrind leder in i väster från vägen. En bred mittgång med singel går genom kyrkogården. Kvarteren är omgärdade av bokhäckar och gravplatserna av buxbom och singeltäckta. Enstaka gravar har stenomfattning. Den kvadratiska minneslunden med gräsmatta är omgärdad av en bokhäck. Platsen markeras med en ljusbärare och
perennrabatt. Mindre urngravplatser är ordnade i ett kvarter. Det är små gravplatser med liggande stenar och omgärdade av buxbom.

Byggnader på kyrkogården
Två ekonomibyggnader, personalrum och förråd finns i sydvästra hörnet av kyrkogården. Fasaderna är vitputsade och sadeltaken är täckta med röda tegelpannor. Det ena huset är ett före detta bårhus. Båda byggnaderna ligger i liv med kyrkogårdsmuren.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008