Stäng fönster Ödeshög kn, RÖK 2:1 RÖKS KYRKA

Beskrivning
Röks kyrka är belägen på östgötaslätten. Kyrkomiljön ingår i ett större område av riksintresse för kulturmiljövården och utgör även ett välbesökt turistmål av internationellt intresse, eftersom Rökstenen är uppställd i direkt anslutning till kyrkogårdsmuren. Den är landets märkligaste runsten genom sitt språkliga innehåll och antal runor. Den medeltida kyrkan, som var uppförd av kalksten på 1100-talet, revs i samband med att den nuvarande kyrkan uppfördes 1842-1845. Den nya kyrkan uppfördes av sten med ett rektangulärt långhus med rakslutet kor och halvrund sakristia i öster samt västtorn. Ritningarna är utförda av östgötabyggmästaren Abraham Nyström och reviderade av arkitekt Carl Gustaf Blom Carlsson vid Överintendentsämbetet. Fasaderna är vitputsade och det relativt flacka sadeltaket är plåttäckt. Huvudingången är via tornet i väster, men ingångar finns även centralt placerade på långhusets nord- och sydsidor. Kyrkan är mycket välbevarad såväl exteriört som interiört och är en av de bäst bevarade empirekyrkorna i landet.
KYRKOGÅRDEN omgärdas av en stenmur med ingångar i söder, öster samt i norr från prästgården. De södra och östra grindstolparna bär inskriptionen "ÅR 1804". Smidesgrindarna är konstfullt utförda och är av samma typ som återfinns vid kyrkorna i Svanshals och Kumla.
Efter avslutad kyrkogårdsinventering kompletteras beskrivningen och historiken.