Stäng fönster Trelleborg kn, SIMLINGE 33:1 SIMLINGE KYRKA

Kyrkomiljön
Simlinge ligger på Söderslätt en mil nordöst om Trelleborg. Slättbygden har Sveriges bästa åkerjord. De goda förutsättningarna för odling gjorde redan under förhistorisk tid området attraktivt vilket flera fornlämningar visar. Bland dem märks en handkvarnsten från yngre stenåldern som hittades i Simlinge kyrkogårdsmur. Kring 1000-talet, efter befolkningsökning och förbättringar inom jordbruket, skedde en omfattande bybildning. Under 1100-talet bildades socknarna och flera romanska kyrkor byggdes i området, ibland ersatte de en träkyrka. På Söderslätt är socknarna små och kyrkorna ligger tätt. På kartor från slutet av 1600-talet över Simlinge visas att byn var en rundby med gårdar som låg kring en gemensam byplats och en damm för vattning. Kyrkan låg i byns nordöstra del. Byn var omgiven av odlingsmark indelad i en mängd smala tegar. Denna struktur behölls fram till enskiftet i början av 1800-talet då landskapet omvandlades. Jorden sammanfördes i större enheter, byn splittrades och hälften av gårdarna flyttades ut från bykärnan. Nya gatehus och en skola byggdes. Under första delen av 1900-talet tillkom en del villabebyggelse i byns södra och västra delar. De senaste decennierna har inneburit ökad mekanisering av jordbruket, sammanslagning till större enheter av jorden och minskat behov av arbetskraft i lantbruket.

Kyrkan ligger i nordöstra delen av den gamla kyrkbyn som är omgiven av jordbrukslandskap. Byvägen kantad med pilar går längs kyrkogården i öster. Intill kyrkan i söder ligger före detta skolan som numera är församlingshem. Mot norr och öster utbreder sig jordbruksfält. I sydväst ligger några gårdar och hus. En öppen grönyta finns fortfarande i mitten av byn.

Kyrkotomten ligger inom reg. fornlämning Simlinge 32:1 som utgör den ungefärliga bytomten enligt äldre lantmäterikartor. I kyrkogårdsmuren hittades ett föremål liknande en handkvarn som utgör reg. Fornlämning Simlinge 1:1. Fornlämningar skyddas enl. 2 kap. kulturmiljölagen.

Kyrkogården
Historia
Den äldsta delen av kyrkogården närmast kyrkan etablerades under medeltiden. Medeltida kyrkogårdar anses allmänt ha varit inhägnade, betade ängar, som även fungerade för profana ändamål. Gravarna utformades ofta som små kullar med träkors. Under andra hälften av 1800-talet omgestaltades ett stort antal kyrkogårdar i Skåne då de fick stramare planlösningar med gångar och kvarter och omgärdade
gravplatser. På karta från 1698 är den rektangulära kyrkogården omgärdad, eventuellt med en mur. Sannolikt fick Simlinge kyrkogård sitt nuvarande utseende med gångar och omgärdningar kring gravplatser i samband med att kyrkan byggdes till 1852. 1932 utvidgades kyrkogården mot öster.

Beskrivning
Kyrkogården omges av en fogad gråstensmur avtäckt med rött tegel och en trädkrans av lindar. Grindar finns i öster och söder. Huvudingången i söder har gjutjärnsgrindar, i öster smidesgrindar mellan murade stolpar. Utvidgningen från 1932 i öster markeras med en liten bit av en äldre kyrkogårdsmur som är sparad. Kyrkan omges av singel. Gravplatserna är singelbelagda och omges av buxbom och liguster. Häckarna är högre än vanligt. Gravplatserna är stora med flera stenar inom samma omgärdning. På flera gravplatser växer vintergröna växter. Söder om kyrkan står stenarna tätare och är högresta. Här finns bland annat stenar som avbruten kolonn, obelisk och naturromantiska trädstammar från omkring sekelskiftet 1800/1900. Flera stenar har infällda porslinsmedaljonger av Thorvaldsen. Även några äldre kalkstenshällar från början av 1800-talet med oläslig text finns. Lantbrukare är den vanligaste titeln men här finns även apotekare, vagnmakare, smedmästare och skomakarmästare som visar att byn också varit en aktiv hantverkarby kring sekelskiftet. På östra utvidgningen är stenarna lägre och horisontella.

Inga övriga byggnader finns på kyrkogården.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015