Stäng fönster Filipstad kn, GÅSBORN 1:136 M.FL. GÅSBORNS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN: I mellersta delen av Gåsborns socken ligger byn Gåsborn och socknens kyrkomiljö. Den nuvarande teglade kyrkan invigdes 1947. Tidigare har funnits två träkyrkor i socknen, vilka båda härjats av eld och brunnit ned. Kyrkan med omgivande kyrkogård ligger på sluttande mark ned mot Bjursjön. I väster ligger sockenstugan. Strax norr om kyrkogården finns lämningar av byns gamla hytta och här finns en äldre ekonomibyggnad (uppförd ca 1900) som fungerat som bod med utedass för kyrkans sockenstuga. Idag fungerar byggnaden som redskaps- och maskinbod för kyrkogårdsförvaltningen. Direkt sydväst om kyrkogården finns en byggnad som varit lanthandel och söder om kyrkan ligger fyra gårdar samlade i en grupp varav den största är en bergsmansgård som benämns "klockaregård". Sydväst om kyrkan invid en granhäck ligger ett beigeputsat bårhus med kupolformat tak täckt av skifferplattor. Detta uppfördes i mitten av 1800-talet och ersatte en tidigare vintergrav. Väster om kyrkogårdsmuren intill parkeringen ligger sockenstuga uppförd ca 1875 och något nordväst om kyrkan ytterligare en äldre byggnad som haft funktion som lanthandel. Kyrkogården har en rektangulär sträckning i väst-öst.
KYRKOGÅRD: Kyrkogården är av samma ålder som den på 1650-talet uppförda kyrkan och var ursprungligen mycket liten. Efter en utvidgning gjord under 1600-talet vars utbredning är okänd, har begravningsplatsen utökats ytterligare vid tre tillfällen: 1746 väster om kyrkan, 1914 öster därom och slutligen 1932 då ett område norr om kyrkan tillfördes kyrkogården. Allmänningen låg nordväst om kyrkan på 1914 års utvidgning och upplåts numera för familjegravar. Längst ned mot sjön, i öster, ligger sedan 1996 en minneslund.
Kyrkogårdens västligaste del ligger huvudsakligen på plan mark och sluttar sedan relativt kraftigt ned åt öster i riktning mot Bjursjön. Utrymmet norr om kyrkan lutar ned i samma riktning. Kyrkogårdsplanen har ett rektangulärt utseende med största utsträckning i östvästlig riktning. En formklippt granhäck omgärdar kyrkogården på alla sidor utom i väster med en låg stenmur lagd på 1950-talet och med järngrindar från 1870. Väster om kyrkan finns väg och spridd bebyggelse, i söder gammal odlingsmark och i öster ligger Bjursjön. Norr om kyrkogården återfinns en mindre dalgång med ruinfäste efter Gåsbornshyttan invid en liten fors. Endast ett mindre antal lönnar och almar växer på den äldre delen av kyrkogården. All annan plantering saknas vilket bidrar till öppna grönområden. De få gångvägarna är samtliga belagda med grus.
Ett femtiotal grusgravar återfinns tämligen spridda över kyrkogården främst söder och öster om kyrkan. Två av dem har järnstaket och övriga omgärdas av stenramar. En av de två järnstaketinhägnade gravplatserna belägen söder om kyrkan invid granhäcken hör till kyrkogårdens äldsta. Inom staketet står tre gravvårdar varav en är ett gjutet järnkors från 1831. Söder om kyrkan är placerad en utmärkande gravvård skulpterad med kors och eklövskrans. En marmorplatta minner om hyttfogden Petter Pettersson, död 1859 och dennes hustru Marta Karlsson, död 1877. Plattan bär en inskrift av afrikanskt ursprung, "Sebence Maninga Sebence" med den svenska betydelsen "Arbete mycket arbete".
Några enstaka oansenliga gravvårdar i sten och enkla träkors utgör i dag de enda spåren efter allmänningen. Delar av den gamla kyrkogården har återanvänts men ännu äger området främst söder om kyrkan en äldre karaktär genom de oregelbundet och glest placerade individuellt utformade gravstenarna, till skillnad från 1914 års del med en striktare utformning. Förutom en solitär grav norr om kyrkan, upptas området här av grönområde.