Stäng fönster Östhammar kn, GRÄSÖ 1:345 GRÄSÖ KYRKA

Gräsö kyrka är ovanlig bland Upplands sockenkyrkor eftersom det är en träkyrka.
Klockstapeln är belägen öster om kyrkan och kyrkogården. Den har en särpräglad form med en åttkantig grundplan. Stapeln är klädd med faluröd panel och kröns av en plåttäckt huv med profilerade former. Högst upp sitter en vindflöjel med årtalet 1788. Klockstapeln är byggd på 1740-talet. Den nuvarande plåtklädda huven tillkom på 1790-talet. Brädbeklädnaden och plåttäckningen tillkom 1906.

Kyrkogården anlades år 1689 och var från början inhägnad med trästaket. Idag omges den av en bogårdsmur av kallmurad gråsten som tillkom år 1790-94. Kyrkogården utvidgades 1865 åt söder och muren kompletterades. Ingången med murade, vitputsade stolpar av tegel byggdes 1768. De täcks av spånklädda tak som kröns av vitmålade svarvade träknoppar. Ingången har vitmålade trägrindar. Den senaste kyrkogårdsutvidgningen ägde rum på 1960-talet. Då utvidgades den åt söder och väster. Längs östra och västra muren finns rader av gamla lövträd. Gravkvarteren är grästäckta till största delen. Kyrkogårdsgångarna är grustäckta. En minneslund är anlagd på östra delen av den nya kyrkogården.

Ett fåtal äldre gravvårdar från tiden före 1900 finns bevarade. Mellan två gamla gjutjärnskors står en minnessten med namnen på de Örskärsbor som omkom i olyckan på juldagen 1877.

På den västra delen av nya kyrkogården står ett litet åttkantigt hus som används som kapell. Det placerades där år 2004. Nya kyrkogården avgränsas utåt av trästaket och en gärdsgård i söder. Öster om nya kyrkogården står en sentida ekonomibyggnad med faluröd panel.