Stäng fönster Trelleborg kn, GRÖNBY 43:1 GRÖNBY KYRKA

Kyrkomiljön
Grönby ligger på Söderslätt cirka två mil nordöst om Trelleborg. Slättbygden har Sveriges bästa åkerjord. I norra delen av slätten där Grönby ligger övergår marken i ett odlat backlandskap. De goda förutsättningarna för odling gjorde området attraktivt redan under förhistorisk tid. Kring 1000-talet, efter befolkningsökning och förbättringar inom jordbruket, skedde en omfattande bybildning. Under 1100-talet bildades socknarna och flera romanska kyrkor byggdes i området, ibland ersatte de en träkyrka. På Söderslätt är socknarna små och kyrkorna ligger tätt. Byarna var omgivna av odlingsmark indelad i en mängd smala tegar. Denna struktur behölls fram till enskiftet i början av 1800-talet då landskapet omvandlades. Jorden sammanfördes i större enheter, markerna dikades ut, byarna splittrades och flera av gårdarna flyttades ut från bykärnan.

År 1800 bestod Grönby av ett 20-tal gårdar. De flesta var fyrlängade och låg tätt intill varandra söder om kyrkan på båda sidor om bygatan. Många av invånarna var jordlösa och gjorde dagsverken åt bönderna. Vid enskiftet som började 1811 flyttades alla gårdar utom sex ut från byn. Nya gathus för hantverkare och jordlösa byggdes i byn. Bredvid kyrkan reserverades mark till fattighus och skola. Befolkningen ökade snabbt och i slutet av 1800-talet bodde över 1000 invånare i socknen. I byn fanns möllor, smedjor, mejeri, snickare och vagnmakeri. Under första delen av 1900-talet byggdes brandstation och en ny stor skola. Det fanns bryggeri, lanthandel och flera hantverkare. En bit bort låg Grönalund som var ett nöjesställe och dansbana där bland annat spelmännen Wildt uppträdde. De är begravda på Grönby kyrkogård.

De senaste decennierna har inneburit ökad mekanisering av jordbruket, sammanslagning till större enheter av jorden och minskat behov av arbetskraft i lantbruket. Därmed minskade befolkningen. Idag är Grönby en by med cirka 100 invånare och utan service.

Kyrkan ligger på en liten höjdplatå i kyrkbyn som är omgiven av ett böljande odlingslandskap med utskiftade gårdar. Kyrkbyn har en långsträckt form med bebyggelse samlad längs bygatan. Det är både låga gatehus tätt intill vägen och kringbyggda gårdar. Kyrkogården ligger vid byvägen. Kyrkogården gränsar i väster mot böljande jordbruksfält. Mot norr ligger församlingshemmet. Detta hus var tidigare först fattighus och skola tills en ny större skola byggdes. I nordväst finns en damm. En bit norr om kyrkan finns den före detta prästgården, idag privatägd. I söder ligger den före detta brandstation från 1928 och en gård. I öster finns kyrkans parkering, byvägen och gatehus.

Kyrkogården ligger inom Riksintresse naturvård N87: Backlandskapet söder om Romelåsen. Kyrkogården ligger inom reg. fornlämning Grönby 45:1 som utgör den ungefärliga bytomten enligt Lantmäterikartor från 1759 och 1812. Fornlämningar skyddas enl. 2 kap. kulturmiljölagen. Anläggningen ligger dessutom inom av länsstyrelsen utsedd särskilt värdefull kulturmiljö, Grönby.

Kyrkogården
Historia
Den äldsta delen av kyrkogården närmast kyrkan etablerades under medeltiden. Medeltida kyrkogårdar anses allmänt ha varit inhägnade, betade ängar, som även fungerade för profana ändamål. Gravarna utformades ofta som små kullar med träkors. Under andra hälften av 1800-talet omgestaltades ett stort antal kyrkogårdar i Skåne då de fick stramare planlösningar med gångar och kvarter och omgärdade
gravplatser. 1867 utökades kyrkogården mot norr och söder. Senare har utökats med ett stort område mot öster. 1970 uppfördes en ny kyrkogårdsmur av betong istället för den gamla av natursten. Minneslunden anlades 1988. Det planeras för att anlägga askgravplatser under 2018.

Beskrivning
Kyrkan ligger på en liten höjd intill byvägen kantad av gatehus. Kyrkogården omges i öster, söder och väster av en putsad betongmur från 1970. Muren är avtäckt med en plastbelagd plåt som flagnar. Mot norr avgränsar en blandhäck och i nordöst en träddunge och lagerhägg. En trädkrans av lindar växer i öster och väster innanför muren. Två dubbla smidesgrindar finns i öster från kyrkans parkering. Kyrkogården sluttar åt alla håll. I nordöst är utsikt över en damm. Gångarna är belagda med singel. Gravarna är singelbelagda och omges av buxbomshäckar som är högre än vanligt. De äldsta stenarna finns på södersidan. Stenarna är högresta blandat med lägre horisontella nyare stenar. De äldre stenarna har bland annat form av obelisker, avbrutna kolonner och stiliserade trädstammar. Lantbrukare är den vanligaste titeln. På flera ställen har utgångna gravstenar samlats inom en gemensam omgärdning av buxbom. Vid södra ingången är nivåskillnaden borttagen och entrén tillgänglighetsanpassad med ett plastnät på marken som dock behöver täckas med singel. Många olika slags träd växer på kyrkogården som till exempel magnolia, prydnadkörsbär, apel, rönn, avenbok, ceder och hängpil samt vintergröna buskar. I nordöst finns en stor gräsyta utan gravstenar samt minneslunden. Minneslunden är en cirkelrund gräsmatta omgiven av buxbom. Vid sidan växer det ovanliga trädet katalpa även kallat trumpetträd.

Byggnader på kyrkogården
Inga byggnader finns på kyrkogården. Norr om kyrkogården ligger församlingshemmet och utrymme för kyrkogårdspersonalen. Församlingshemmet var tidigare fattighus och skola.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008