Stäng fönster Arvika kn, STAVNÄS 2:1 M.FL. STAVNÄS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Stavnäs kyrkplats ligger på östra sidan av den smala del av Glafsfjorden som benämnes Söljeflagan. Ett 60-tal meter norr om kyrkan låg bl a en järnåldersgrav, en domarring, som utplånades när kyrkogården utvidgades norrut i mitten av 1800-talet. Socknens första kyrka kan ha byggts på 1200-talet att döma av dopfunt och krucifix. Söder om den befintliga kyrkan och kyrkogården ligger den gamla klockaregården och sockenstugan, idag använda som vaktmästarbostad och församlingshem. Öster om kyrkan ligger den kulturhistoriskt intressanta prästgården från 1700-talet. I anslutning till prästgården finns en kyrkstig och en allé med gamla träd som leder mot kyrkan.
KYRKOGÅRDEN - Nuvarande kyrkogård är säkert belagd från åtminstone 1600-talet men var då avsevärt mindre och omfattade endast området närmast söder om kyrkan. Upprepade utvidgningar har skett norr om kyrkan med början vid 1700-talets slut. I västra kanten av kyrkogården ligger det vitputsade bårhuset med skiffertak som uppfördes 1947. Ett stycke norr därom finns en äldre faluröd redskapsbod. Begravningsplatsen var föremål för en större omläggning 1951,varvid huvuddelen av grusgravarna och deras omgärdningar av olika slag togs bort och ett antal stenramar sänktes. En ceremoniplats med kors och katafalk anlades 1952. Den senaste utvidgningen skedde 1985 och är belägen i norr. Den innehåller förutom gravplatser för såväl kistor som urnor också en minneslund.
Kyrka och kyrkogård ligger på en grusås omgiven av skog och åkermark i väster, väg i norr, åker och prästgård med trädgård i öster och församlingshem och kyrkvaktmästarbostad i söder mot sjön. Kyrkogårdens äldre delar har en utpräglat nord-sydlig sträckning med en efter åsen välvt plan. Området norr om kyrkan är i sin sluttande östra del terrasserad mot den höga stödmur som skiljer de äldre delarna från den betydligt lägre utvidgningen från 1952 öster om åsen. Den senast tillkomna utvidgningen saknar avgränsning mot öster medan ett staket löper i väster och norr. Samtliga huvudgångar är grusbelagda. De kompletteras med plattgångar i kvarteren.
Söder om kyrkan finns ett fåtal gravar med grustäckning och fyra gravar med järnstaketen. De äldsta bevarade gravvårdarna utgörs av sju smidda järnkors som är uppställda runt kyrkan. Norr om bårhuset står en grupp gamla gravvårdar av skilda slag från olika tider.