Stäng fönster Trelleborg kn, BÖSARP 21:1 BÖSARPS KYRKA

Kyrkomiljön
Bösarp ligger på Söderslätt en mil nordöst om Trelleborg. Slättbygden har Sveriges bästa åkerjord. De goda förutsättningarna för odling gjorde redan under förhistorisk tid området attraktivt. Kring 1000-talet, efter befolkningsökning och förbättringar inom jordbruket, skedde en omfattande bybildning. Under 1100-talet bildades socknarna och flera romanska kyrkor byggdes i området, ibland ersatte de en träkyrka. På en karta från 1769 finns ett tiotal gårdar i Bösarps by som låg kring en gemensam byplats och en damm för vattning. Kyrkan ligger i nordöstra hörnet. I Bösarps socken ingår ytterligare tre byar. Byn var omgiven av odlingsmark indelad i en mängd smala tegar. Denna struktur behölls fram till enskiftet med början 1806 då landskapet omvandlades. Jorden sammanfördes i större enheter, byn splittrades och hälften av gårdarna flyttades ut från bykärnan. Den kringbyggda prästgården söder om kyrkan stannade kvar på sin plats vid skiftet och var prästbostad till 1921, de nuvarande byggnaderna är dock från 1930-talet. I mitten på 1800-talet byggdes två skolor och ett bränslehus nordväst om kyrkan, dessa finns fortfarande kvar. I den ena skolan inrymdes också kommunalrum. I byn fanns smedja och flera hantverkare. Skola och lanthandel fanns i byn fram till 1967. De senaste decennierna har inneburit ökad mekanisering av jordbruket, sammanslagning till större enheter av jorden och minskat behov av arbetskraft i lantbruket.

Kyrkan ligger på en liten höjd intill byvägen som går längs kyrkogårdens norra sida. Mot söder ligger några gårdar. Prästgården låg tidigare på tomten i söder närmast kyrkan. I väster finns skolbyggnaderna och bränslehuset grupperade kring en gårdsplan. Husen används nu som församlingshem, föreningsgård och bygdemuseum. Mot öster och norr utbreder sig jordbruksfält. I öster finns dessutom en bronsåldershög kallad Prästhögen vilken är väl synlig från kyrkogården. I mitten av byn finns en äng med en bäck vilken är del av den tidigare vattningsdammen.

Kyrkotomten ligger inom reg. fornlämning Bösarp 93:1 som utgör den ungefärliga bytomten enligt äldre lantmäterikartor. Fornlämningar skyddas enl. 2 kap. kulturmiljölagen. På kyrkogården finns även fornlämning Bösarp 87:1 vilket utgörs av lämningar från förhistorisk boplats som hittades vid grävningsarbete.

Kyrkogården
Historia
Den äldsta delen av kyrkogården närmast kyrkan etablerades under medeltiden. Medeltida kyrkogårdar anses allmänt ha varit inhägnade, betade ängar, som även fungerade för profana ändamål. Gravarna utformades ofta som små kullar med träkors. Under andra hälften av 1800-talet omgestaltades ett stort antal kyrkogårdar i Skåne då de fick stramare planlösningar med gångar och kvarter och omgärdade
gravplatser. Sannolikt fick Bösarps kyrkogård sitt nuvarande utseende när den nya kyrkan byggdes
1871. Kyrkogården utvidgades med ett mindre område åt väster vid nybyggnaden. Ytterligare utvidgning åt väster skedde 1922 på det som tidigare varit skolträdgård. Samma år planterades lindallén i väster. Kyrkogården rationaliserades då gräs såddes, förmodligen under 1960-70 talet.

Beskrivning
Kyrkogården är omgiven av en häck och trädkrans av lind och oxel. Utvidgningen i väster har dessutom en stödmur av fogad gråsten. Kyrkan omges av singel. En huvudgång kantad med en lindallé leder till västporten i kyrkan. Gravplatserna är delvis omgärdade av buxbom och belagda med singel. Flera har storväxta vintergröna buskar. Många gravplatser är dock grässådda och saknar enskild omgärdning. Stenarna står glest. Den vanligaste titeln är lantbrukare, en ovanlig titel är ”hofkamrer-riddare”. Stenarna är högresta blandat med nyare horisontella. Här finns även gravkar, en planteringsram av sten, vanlig i sydvästskåne. En ovanlig gravvård i Skåne är av smide till en skomakare. Kring nedgången till pannrummet är marken asfalterad. Från kyrkogården är det utsikt i öster mot en bronsåldershög.

På den utvidgade delen från 1922 är gravplatserna mindre, stenarna är horisontella och omgivna av buxbom och rygghäckar av tuja.

Byggnader på kyrkogården
I kyrkogårdens sydvästra del på utvidgningen från 1922 uppfördes ett bårhus 1957 ritat av Eiler Græbe. Fasaden är vitputsad och sadeltaket täckt med röda tegelpannor. I nordvästra delen ligger ett materialhus från 1840-talet med vitputsad fasad och sadeltak täckt med svartmålad plåt.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008