Stäng fönster Arvika kn, GRYTTERUD 2:2 MANGSKOGS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖ: Kring kyrkan finns ett sockencentra med tidstypisk och välbevarad agrar bebyggelse från 1800- och 1900-talen samt några villor uppförda på 1980-talet i ett öppet och hävdat odlingslandskap. I närheten av kyrkan ligger sockenstuga/församlingshem, skola och prästgård.
Mangskogs prästgård besitter ett stort miljövärde både i sig självt och som en del av den kulturhistoriskt värdefulla miljön kring kyrkan. Huvudbyggnaden har till exteriören bevarat mycket av sin tidstypiska symmetriska karaktär, utsmyckningsdetaljer, veranda och inrymmer dessutom flera rum av högt kulturhistoriskt intresse då de knyter an till Gustaf Frödings diktning och liv. Kyrkan och den närmaste omgivningen ligger inom ett område som är av regionalt intresse för kulturmiljövården.
KYRKOGÅRD: Nuvarande kyrkogårdens äldsta delar ligger söder och sydost om kyrkan. År 1911 utökades kyrkogården till sin dubbla storlek genom tillförandet av mark norr och öster om kyrkan. Samtliga gravhägnader i form av häckar, järnstaket och stenramar har fortlöpande tagits bort och grusgravar såtts igen. Kyrkogården ligger på plan mark och har formen av en rektangel från väster till öster med kyrkan belägen längst i väster. Platsen avgränsas i öster av en ca 3 m hög granhäck och i övriga väderstreck av sten- och stödmurar. Den omges i norr av åker, i öster av skog, i söder av väg och ett mindre grönområde. Sydost om kyrkan och med ett stycke av södra muren som del av grunden, står ett vitputsat bårhus med skiffertak. Utanför granhäcken i sydöst ligger en ekonomibyggnad.
Lövträd av varierande slag är planterade längs muren, på vissa ställen i kombination med olika slags häckar. Inne på kyrkogården finns någon enstaka lind och gran. Häckar av hagtorn avgränsar alla gravkvarteren. Samtliga gångar är raka och grusbelagda.
Det råder numera ingen större skillnad mellan kyrkogårdens olika delar. Den äldsta delen söder om kyrkan avviker endast genom några få resligare och mera variationsrikt utformade gravstenar. En sådan är gravvården över intendenten vid Nordiska museet, Nils Keyland (1887-1924), som gjorde stora insatser för att skildra sin hembygds kultur och historia. Begravningsplatsens äldsta gravvårdar utgörs av några smidda järnkors från 1700-talets förra hälft, som placerats vid kyrkan i söder och öster.
I anläggningen ingår förutom kyrkan, ett vitputsat bårhus med skiffertak, vars grundmur ingår som en del i kyrkogårdsmuren och en ekonomibyggnad också Mangskogs prästgård.