Stäng fönster Arvika kn, HÖGERUD 1:79 HÖGERUDS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Kyrkan ligger i skogsbygd i västra Värmland på en udde i Humsjön väster om Glafsfjorden och sydost om Arvika. I anslutning till kyrkan finns en sockenstuga samt kyrkstall. Norr om kyrkogården finns ett bårhus. Den nuvarande 1800-tals kyrkan har föregåtts av en träkyrka från 1600-talet, belägen några hundra meter längre i nordost. Platsen finns bevarad och här står en klockstapel och den gamla sakristiedelen.
KYRKOGÅRDEN - Kyrkogården har en plan yta som till stor del ligger i nivå med den kringgärdade stenmurens krön. Platsen omges på alla sidor av blandskog. I det norra skogspartiet ligger de ovan nämnda byggnaderna och en grusväg med parkeringsplan. Någon utvidgning av begravningsplatsen har inte skett, men en genomgripande renovering företogs 1952, då gruset på gravarna, samtliga häckar, de flesta stenramarna och de få järnstaketen togs bort. Rester av den forna allmänningen kan iakttas på den nordvästra delen av kyrkogården. På ömse sidor om huvudgången söder om kyrkan har syrénträd planterats. Utmed muren i öster och sydväst växer häckar av häggmispel. I övrigt präglas begravningsplatsen av öppna gräsytor. De grusbelagda huvudgångarna är kompletterade med mindre plattgångar. Alla är raka.
Samtliga gravvårdar vetter mot de båda huvudgångarna öder och norr om kyrkan. Spridda på kyrkogården finns ett tiotal familjegravar med bevarade stenramar. Ett antal ramar har även sänkts till marknivå. Vid sydöstra hörnet står en grupp gravvårdar av skiffer från den gamla kyrkogården samt stenen över den förste som begravdes på den nya kyrkogården. En gravvård av säreget slag utgör en etsad glasskiva inom gjutjärnsram på stensockel över Erik Eriksson och Anna och Britta Bryntesdotter, rest på 1870-talet. Minneslund saknas.