Stäng fönster Arvika kn, GLAVA KYRKA 1:1 M.FL. GLAVA KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN: Glava socken saknar egentlig tätort och utgörs dels av en smal bygd längs höjderna vid Glafsfjordens västra strand, dels av en starkt bruten och glest bebodd skogsmark runt sjön Stora Gla. Flera kända fornlämningar finns i området med bland annat rösen och stensättningar från bronsåldern som är belägna på uddarna i Glafsfjorden. Glava blev eget pastorat 1875 efter att tidigare tillhört Stavnäs. Prästgården låg tidigare några kilometer väster om kyrkan. En ny prästgård uppfördes 1957 strax väster om kyrkan. Denna är sedan några år privatägd. I området sydväst om kyrkan uppfördes under 17-1800-talen såväl sockenstuga som sockenmagasin och kyrkstallar. Det timrade magasinet i två våningar finns kvar, medan sockenstuga och stallar är borta. Ett församlingshem uppfördes 1965 där stallarna tidigare stått. En kyrkskola uppfördes 1911 strax söder om kyrkan och närområdet kring kyrkan har under 1900-talet utvecklats till ett bygdecentrum med bland annat kommunalhus, bibliotek, butiker och vårdhem.
Intill den nuvarande kyrkan uppfördes år 1898 ett gravkapell och norr om kyrkan står en redskapsbod från början av 1980-talet liksom ett under 2003 uppfört garage.
KYRKOGÅRDEN:Nuvarande kyrkogården anlades samtidigt som kyrkan. De äldsta delarna ligger söder om kyrkan och kyrkogården har under 1900-talet utvidgats ett flertal gånger. Den rektangulära begravningsplatsen har anlagts i öst-västlig riktning på relativt plan mark. En stödmur omger platsen utom i öster. I väster och nordväst begränsas den av vägar och bebyggelse och i övriga väderstreck av åkrar och gärden. På 1936 års del finns en allmänning bevarad med i stort sett samma utseende som den hade på 1950-talet, då den ursprungliga användningen upphörde och marken började användas till familjegravar. På 1981 års utvidgning anlades i norr en urnlund som även sträcker sig in på 1948 års område. Vid större omläggningar och renoveringar av kyrkogården har grusgravar såtts igen och gravramar, järnstaket och häckar runt de enskilda gravplatserna tagits bort. Kyrkogårdens olika delar, med undantag av den senaste utvidgningen uppvisar därför inga markanta skillnader beträffande gravplatsernas utformningar. Inga gravar finns norr och väster om kyrkan.
Lönn förekommer spritt på större delen av kyrkogården och i allé mellan muren söder om kyrkan. Gamla ekar växer utmed gränsen till 1936 års utvidgning men övriga på 1738 års del. Några av de äldre gravarna är omgärdade av stenramar och några få av järnstaket. Vid gravkapellet står ett 10-tal gamla gravvårdar och vid kyrkan ligger några gravhällar från 1800-talet.