Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Arvika kn, BRUNSKOGS STOM 1:14 M.FL. BRUNSKOGS KYRKA

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
KYRKOMILJÖN: Brunskogs kyrka ligger vid sjön Värmelns norra ände. Intill den stora hembygdsgården Skutboudden och strax intill väg 61. Kring kyrkan, som ligger på högsta punkten, finns ett antal byggnader med anknytning till kyrkan; den före detta prästgården som nu är pastorsexpedition, ekonomibyggnader, kyrkvaktmästarbostad, församlingshem mm.
Diktaren Gustaf Fröding hämtade mycket av sin inspiration från området. I dikten "Vackert väder" skriver bland annat Fröding: "Brunskogs kyrka stod och lyste som en bondbrud, grann och ny."

KYRKOGÅRDEN: Kyrkogårdens omfattning i äldre tider är okänd liksom dess storlek vid kyrkobygget på 1870-talet. I samband med detta utvidgades emellertid kyrkogården och fick då, som nu, sin största utsträckning norr och öster om kyrkan. Den utökades med en mindre areal i nordväst i början av 1900-talet och år 1950 utökades begravningsplatsen ytterligare med ett större markområde i sydöstlig riktning. På denna del iordningställdes ett urngravsområde i sydöstra hörnet. Gravplatshägnader i form av järnstaket, häckar och stenramar har till viss del bortskaffats vid renoveringar och grusbeläggningen på ett antal gravar har ersatts med gräs.
Kyrka och kyrkogård är högt belägna med Värmeln i nordost, åkermark i öster och söder, väg med parkering och byggnader i väster och ett skogsparti med väg till hembygdsgården i norr. De stora nivåskillnaderna med terrasseringarna och förbindande trappanläggningar har gett kyrkogården en mycket omväxlande och oregelbunden utformning, endast det senast utökade området är helt plant. Större delen av gamla kyrkogården, inklusive utvidgningen i nordväst, omgärdas av en hög stödmur som på sitt högsta ställe norr om kyrkan mäter ca 5 m. En kraftig stödmur löper längst västra sidan av 1950 års utvidgning mot den högre marken utanför. Övriga kyrkogården avgränsas genom häckar och buskar. Lövträd dominerar trädbeståndet. Alla gångar, utom en öster om kyrkan, är grusbelagda.
Kyrkogårdens äldsta och mest påkostade gravar ligger öster om kyrkan och på det terrasserade och mot stödmuren relativt brant sluttande området norr om kyrkan. Här finns drygt 200 grusgravar, varav de flesta är omgärdade med stenramar. Ett tjugotal omges med häckar och lika många med järnstaket eller kätting. På ett knappt femtiotal stenramsomgärdade gravar har grusbeläggningen utbytts mot gräs.