Stäng fönster Svalöv kn, KONGA 19:1 KONGA KYRKA

Beskrivning
Den äldst bevarade kartan, där Konga kyrka finns redovisad, är en geometrisk avmätning från 1748. Kyrkogården ligger öster om byn, omgiven av en mur med en entré ut mot byvägen i söder. Någonstans på kyrkogården låg en klockstapel, som revs i samband med att tornet uppfördes 1794-96. Efter 1904 jämnas marken på norra sidan av kyrkogården ut och området gräsbesås. Vid samma tillfälle eller något senare tillkommer grusgångarna på den äldsta kyrkogårdsdelen. 1933-34 görs en utvidgning av kyrkogården norrut efter ritningar av länsarkitekt Nils August Blanck. Samtidigt repareras muren runt kyrkogården. De södra, västra och östra partierna fogas och avtäckts med cement, och i norr görs en öppning mot den lägre belägna utvidgningen. 1946 planteras lindar runt kyrkogården. 1968 avsätts mark för en urnlund i det sydvästra hörnet nere vid byvägen, och 1979 görs en beläggningsplan för urnområdet. 2010 skapas en minneslund strax nordost om kyrkan.

Äldre delen av kyrkogården
Den äldre delen av kyrkogården utgör en plan, nästan kvadratisk yta, på alla sidor omgiven av en naturstensmur. Längs muren följer en gles trädkrans av lind och en lönn, som planterats som ersättning för äldre träd som huggits ned. I muren finns en större entré, ut mot byvägen och förplatsen framför prästgården i söder, från vilken en bred grusgång leder mot det södra vapenhuset. Entréns grindparti av smide består av pargrindar med sidogrindar på ömse sidor, flankerade av kraftiga, putsade pelare. I den norra mursidan finns en öppning med röda granitstolpar och en kalkstenstrappa ner mot den terrasserade utvidgningen.

Den äldre delen av kyrkogården är indelad i tre kvarter. De södra kvarteren är gräsbesådda och saknar avskiljande grusgångar, vilket bidrar till en öppen karaktär utan tydliga strukturer. En större grusgång löper dock längs med kyrkogårdsmurens insida. Vårdarna står i icke linjära rader utan synliga avgränsningar, undantaget några gravplatser som är grusbelagda och omgärdade av stenkanter eller buxbom. På vissa gravplatser finns städsegröna växter. De äldsta och mest påkostade gravarna är samlade till det sydöstra hörnet, medan de i kvarteret norr om kyrkan (från 1904) generellt är nyare och enklare. I detta kvarter är gravplaneringen mer ordnad med små grusgångar mellan vårdarna. I gravmaterialet märks bl.a. några sandstensvårdar från 1800-talets början, och ett stort antal höga granit- och diabasvårdar från tiden kring förra sekelskiftet med vinklade krön eller obeliskform. Bland titlarna dominerar lantbrukare och andra yrken knutna till jordbruket.

I sydvästra hörnet finns en urnlund, utlagd som en solfjäder med några rader av stenar avskilda med smala, plattlagda gångar. Nordost om kyrkan finns en minneslund med en buxbomshäck som innesluter en cirkulär yta med minnessten och ljusbärare.

Nyare delen av kyrkogården
Den nyare delen av kyrkogården består av två terrasseringar norr om kyrkan, åtskilda av kalkstenstrappor längs en grusad mittgång. I slutet av denna finns en öppning mot landskapet i den omgärdande bokhäcken, ställd på en murad stödmur. På den högre belägna terrassen finns två tydligt planerade kvarter med strikta gångar och grustäckta gravplatser, på alla sidor kantade av buxbom. Ytorna på den södra terrassen är gräsbesådda och öppna med bara ett fåtal vårdar. Den nyare delen saknar trädkrans och högre vegetation. Gravvårdarna är generellt låga stående, polerade stenar i granit.

Byggnader på kyrkogården
På den äldre delen av kyrkogården finns i nordöstra hörnet en redskapsbod från 1930. Den är klädd med brunmålad panel och har tak av trapetsplåt.

Källor och litteratur
A Catalogue of Wall-Paintings in the Churches of Medieval Denmark 1100-1600. Scania, Halland, Blekinge. Bd I-IV, Knud Banning, Köpenhamn, 1976-1982.
Konga kyrkogård- dokumentation och åtgärdsförslag, Mattias Burman, Åsa Jakobsson, Mia Jungskär, Cissela Olsson och Emelie Petersson, Regionmuseet 2005-2006.
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, (utkast) opublicerad 2012
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008