Stäng fönster Svalöv kn, FELESTAD 25:1 FELESTADS KYRKA

Kyrkogården
På karta från 1779 är kyrkogården betydligt mindre och kyrkan ligger mitt på kyrkogården. På 1970-talet har kyrkogården utökats mot öster till dubbel storlek och kyrkan ligger nu i västra delen. 2007 anlades en asklund.
Kyrkogården omgärdas av avenbokshäckar mot söder, norr och öster. Lindar omger dessutom hela kyrkogården. Kyrkan ligger på en liten höjd. Från den grusade parkeringen i väster går en trappa upp till en grind, varifrån en gång belagd med cementplattor kantade med gatsten leder till huvudentrén. Även en handikappramp finns från parkeringen till en gång med betongsten. På den äldre delen är övriga gångar av singel.
Runt kyrkan är gravplatserna mestadels traditionellt buxbomsomgärdade och har singel och vintergröna växter. Gravstenarna är mycket varierade. Här finns äldre naturromantiska stenar med skulpterade ekblad eller avbrutna trädstammar som är typiska för slutet av 1800-talet. En sten har smyckats med en porslinsmedaljong med Thorvaldsens motiv ”Natten”. Denna relief tillhör hans mest populära relief och visar den personifierade Natten sväva stillsamt fram med sina två barn, i bakgrunden flyger en uggla. Thorvaldsen original i marmor gjordes 1815 och kopierades i porslin i stort antal. På norrsidan är några gravplatser borttagna och gräsbesådda och ett lapidarium med äldre stenar är gjort på en singelyta.

Den äldre och den nyare utvidgade delen av kyrkogården skiljs av en idegranshäck. På nya delen ligger gravstenarna i raka rader mot rygghäckar av idegran. Gravplatserna är små med gräs framför och singelgångar. Gravstenarna är låga och horisontella. Många gravar är ej utlagda ännu. I sydöstra hörnet har gravarna en mycket friare placering runt planteringar som ligger som öar i en gräsmatta. I nordöstra hörnet finns en asklund utformad som en cirkel belagd med betongplattor och utanför ligger gravplatser i bågar med små stenplattor med namnskyltar i marken.
En asfalterad gång kantad med en allé av lindar går från östra delen på nya kyrkogården till idegranshäcken där den äldre delen börjar. Gången leder österut mot Svalövs centrum.

Byggnader på kyrkogården
Ett förråd, från 1970-talet, med omålad träpanel och betongpannor på taket ligger utanför häcken på södersidan.
Den gamla skolan är numera församlingshem, sakristia, förråd och personalrum. Huset ligger i sydväst intill kyrkan vid parkeringsplatsen. Längan är byggd vid två tidpunkter och har en del röd träpanel, en del rött tegel, taket är av betongpannor.

Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, (utkast)