Stäng fönster Söderhamn kn, SANDARNE 4:4 SANDARNE KYRKA

Beskrivning
I Sandarne finns två kyrkogårdar, den gamla och den nya kyrkogården. Ingen av dem ligger i direkt anslutning till kyrkan. Ett par hundra meter väster om kyrkan finns den ”Gamla kyrkogården” som invigdes samtidigt med kyrkan, 1867. Den ”Gamla kyrkogården” anlades, liksom kyrkan, av bruket och användes för deras anställda. Kyrkogården omramas av en häck av Oxel. Entrépartiet är enkelt utformat med grindstolpar i sten samt en dubbel järngrind. En grusgång leder fram till gravkapellet. Kyrkogården domineras av mindre stående gravvårdar. Väster om gravkapellet finns en dunge med barrträd. Här finns även de yngre gravarna samt en mindre ekonomibyggnad med fasader av grönmålad locklistpanel.
Ungefär en kilometer öster om kyrkan ligger den ”Nya kyrkogården”, som anlades 1892. Området omgärdas av en lägre häck. Kyrkogårdens korsformiga huvudaxel understryks av lägre träd, bland annat Pyramidalmar. I söder finns en minneslund med lövträdsvegetation.

På kyrkogården finns en enkel klockstapel som uppfördes 1982. Kyrkogården är indelad med tydliga gravkvarter som avgränsas av grusgångar och lägre häckar. Kyrkogården domineras av mindre stående gravvårdar i sten, men även trä-, smides- och gjutjärnskors förekommer. I kyrkogårdens utkant finns en enkel ekonomibyggnad från 1900-talets andra hälft.

Gravkapellet ligger på ”Gamla kyrkogården” och uppfördes under 1900-talets början. Den nästintill kvadratiska byggnaden är försedd med gavelspetsar åt samtliga väderstreck. Byggnadens fasader är klädda av vitmålad locklistpanel med snickerier avfärgade i grönaktig kulör. Dubbeldörren med speglar, har försetts med ett spetsbågigt och dekorerat överstycke. Ovan dörren är fasaden utsmyckad med ett enkelt träkors. Fönstren är försedda med spröjsar och avslutas upptill med en gotiserande spetsbåge. Taket är klätt med trapetsplåt och kröns av ett kors i koppar. ”Nya kyrkogårdens” kapell revs år 1981.