Stäng fönster Staffanstorp kn, STORA UPPÅKRA 8:4 UPPÅKRA KYRKA

Beskrivning
Uppåkra kyrka och kyrkogård ligger på en höjd, väl synlig i det öppna odlingslandskapet söder om Lund. Väster om kyrkan leder landsvägen, gamla Trelleborgsvägen. Öster om kyrkan finns församlingshemmet från 1970-talet. Kyrkogården i Uppåkra utbreder sig på alla sidor om kyrkan. En trädkrans och en häck med en låg stenrad inramar kyrkogården. Huvudingången har tvådelad smidesgrind och höga grindstolpar i gult tegel. Ingång av samma utförande finns även i norr. Kyrkogården har sin karaktär av 1800-talets och det tidiga 1900-talets strukturerade kyrkogårdsanläggningar med väl sammanhållna gravkvarter och grusbelagda gångar. Den äldre prägeln understryks av grusgravarna och buxbomsinramningarna. I sydvästra delen finns en askgravlund.