Stäng fönster Nordanstig kn, GNARPS PRÄSTGÅRD 2:1 GNARPS KYRKA

Beskrivning
Gnarps kyrkogård består av flera delar och har utvidgats vid flera tillfällen. Den äldsta delen ligger närmast kyrkan. År 1787 skedde den första utvidgningen av den troligtvis intakta medeltida begravningsplatsen. Då uppfördes två stigportar med smidda järngrindar. Den östra av dem finns bevarad men den västra togs bort i och med utvidgningen av kyrkogården västerut 1902-03. Stigporten är mycket ovanlig för området. Den är i originalutförande med grind och sol, och mycket värdefull för miljön. Ytterligare en utvidgning av kyrkogården mot norr skedde 1966. År 2000 iordningsställdes en ny kyrkogårdsdel norr om den befintliga, den har ännu inte tagits i bruk. Ca 300 meter väster om kyrkan finns en friliggande begravningsplats som kallas västra kyrkogården. Den iordningsställdes i början av 1900-talet. Kyrkogårdarna omgärdas omväxlande av järnstaket, häck och trädkrans. Det järnstaket som finns runt kyrkan nu tillkom i början av 1960-talet och ersatte då ett äldre järnstaket. Öster om korgaveln finns de äldsta kvarvarande gravvårdarna. Den äldsta tillkom på 1840-talet.

1777 byggdes en fristående klockstapel. Den blev överflödig i och med att man färdigställde den nya kyrkan och dess torn. Klockstapeln togs ner 1803 men nederdelen, klockstapelfoten, sparades och användes som bår- och materialhus. Klockstapelfoten har flyttats ett flertal gånger och fick sin nuvarande placering nordväst om kyrktornet 1976. Då murades en bottenvåning i sluttningen som klockstapelfoten placerades på. Hela byggnaden används till förvaring.

Gravkapellet, Bisättningshuset, uppfördes 1940 efter ritningar av Frey Berglund. Det är en enkel vitputsad byggnad som är mycket väl anpassad till kyrkomiljön. Den är byggd med en suterrängvåning där källaren innehåller bårhus. Interiören har ett ljust och enkelt utförande. Väggarna är vita och ett enkelt utformat altare finns. Bänkinredningen består av blåmålade lösa träbänkar. Ljuslampetter och ljuskronor pryder rummet. Byggnaden är både interiört och exteriört i original från 1940 utom innertaket som är utbytt mot ett skivmaterial i träimitation.